ΔήμοιΔήμος ΛαυρεωτικήςΠεριφέρεια ΑττικήςΠεριφέρειες

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δίπλα στην «Γαλιλαία»

Συνάντηση στις εγκαταστάσεις της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία» στα Σπάτα, με τους εκπροσώπους της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης είχε ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαος.

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν o αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, οι δήμαρχοι Κρωπίας Δ. Κιούσης, Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς, Μαρκοπούλου Σ. Μεθενίτης, Παιανίας Σπ. Στάμου, Παλλήνης Αθ. Ζούτσος, Ραφήνας-Πικερμίου Ευ. Μπουρνούς, Σπάτων-Αρτέμιδας Δ. Μάρκου, ο αντιδήμαρχος Σαρωνικού Στ. Γκίνης και οι υπεύθυνοι θεμάτων Υγείας και Πρόνοιας των αντίστοιχων οργανισμών.

Υποδεχόμενος τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, ο μητροπολίτης Νικόλαος έκανε έναν σύντομο απολογισμό των μέχρι τώρα δράσεων που έχουν αναληφθεί από την «Γαλιλαία» και ειδικότερα:

• την λειτουργία επί oχτώ χρόνια της κατ’οίκον φροντίδας των καρκινοπαθών. Ιατροί, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγοι και άλλο προσωπικό φρόντισαν πάνω από 650 ασθενείς διανύοντας 500.000 χιλιόμετρα διαδρομών έως σήμερα.

• την λειτουργία επί έξι χρόνια του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης για περιπατητικούς ασθενείς. Με την επίβλεψη ιατρού και εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού και την συμπαράσταση ομάδας εθελοντών, οι ασθενείς απασχολούνται με ευχάριστες δραστηριότητες, λαμβάνουν μέρος σε εκδρομές και απολαμβάνουν ένα ευχάριστο μεσημεριανό γεύμα.

• την επέκταση επί ένα χρόνο του Προγράμματος Ανακουφιστικής Φροντίδας και σε ασθενείς που πάσχουν από τη Νόσο του Κινητικού Νευρώνα (ALS).

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της κατασκευής του Ξενώνα Ανακουφιστικής Φροντίδας(Hospice) για καρκινοπαθείς τελικού σταδίου. Ο Ξενώνας αυτός, που αποτελεί την πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής Μονάδα στην Ελλάδα, αναμένεται να λειτουργήσει τον προσεχή Νοέμβριο με την συμπλήρωση των τελευταίων εκκρεμοτήτων του εξοπλισμού και την έκδοση της απαιτούμενης σχετικής αδείας.

Με τον Ξενώνα η τοπική κοινωνία αποκτά μια υψηλού επιπέδου Μονάδα που θα λειτουργεί με την ευθύνη εξειδικευμένης διεπιστημονικής ομάδας η οποία θα παρέχει πλήρη ιατρική, νοσηλευτική, ψυχολογική, κοινωνική, φυσιοθεραπευτική και πνευματική στήριξη και ανακούφιση.

Ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λευρεωτικής, Νικόλαος, επεσήμανε:

«Στόχος μας είναι ο Ξενώνας χωρίς να θυμίζει νοσοκομείο να παρέχει την ασφάλεια του νοσοκομείου, χωρίς να παραπέμπει σε ξενοδοχείο να προσφέρει τις ανέσεις του ξενοδοχείου και χωρίς να είναι το σπίτι των ασθενών να χαρίζει ζεστασιά και ελπίδα περισσότερη από αυτό.

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τους δεκάδες μεγάλους ευεργέτες και τους εκατοντάδες δωρητές, που η γενναιόδωρη συμβολή τους έκανε πραγματικότητα το πολύπλευρο έργο της «Γαλιλαίας», που προσφέρεται και θα συνεχίσει να προσφέρεται δωρεάν στους πάσχοντες συνανθρώπους μας».

Στη συνέχεια, ο μητροπολίτης ξενάγησε τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης στις νέες εγκαταστάσεις της «Γαλιλαίας» που σύντομα θα λειτουργήσουν.

Ποια είναι η «Γαλιλαία»

Η Μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας «Γαλιλαία» ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Στελεχώνεται από εξειδικευμένη ομάδα λειτουργών υγείας που περιλαμβάνει γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγο, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτή και ιερέα.

Η ομάδα παρέχει υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας δωρεάν, στο σπίτι, σε ασθενείς με καρκίνο που διαμένουν στην περιοχή των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής. Στόχος της ανακουφιστικής φροντίδας είναι να προλαμβάνει και να ανακουφίζει τα συμπτώματα, ψυχικά και σωματικά, που προκαλεί μία νόσος απειλητική για τη ζωή.

Δεν αντικαθιστά τη θεραπεία που ακολουθεί ο ασθενής, αλλά παρέχεται συμπληρωματικά με αυτή. Στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλη τη χρονική περίοδο της νόσου, από τη διάγνωση μέχρι την ύφεση ή την υποτροπή και το τελικό στάδιο.

Στο πλαίσιο της φροντίδας επίσης στηρίζεται η οικογένεια σε όλη την πορεία της ασθένειας, καθώς και κατά την περίοδο του θρήνου και πένθους. Το πρόγραμμα της ανακουφιστικής φροντίδας σχεδιάζεται με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ασθενούς.

Μέσα από μια ολιστική προσέγγιση, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, επιδιώκει την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων και συμπαραστέκεται στις ψυχικές δυσκολίες και τις πνευματικές αναζητήσεις του ασθενούς.

 

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Δήμοι