ΕπικαιρότηταΚόσμος

Η Σουηδία τείνει να ξεχάσει τι σημαίνει… χαρτονόμισμα!

Το 2018, μόλις το 13% των Σουηδών δηλώνει πως χρησιμοποίησε μετρητά για συναλλαγή του τη στιγμή που στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 70%.

Στη Σουηδία τα μετρητά τείνουν να εξαλειφθούν, γεγονός που αποδεικνύεται από την πολιτική που ακολουθείται μέχρι και στα πιο πολυσύχναστα μέρη. Ενδεικτικά, το μουσείο της Στοκχόλμης που είναι ο νούμερο ένα προορισμός για τουρίστες στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, δέχεται μόνο πιστωτικές κάρτες. Για την ιστορία, το εισιτήριο κοστίζει 250 κορώνες, δηλαδή 25 ευρώ.

Επίσης στα καταστήματα της αλυσίδας ΙΚΕΑ διαπιστώθηκε πως η πλειονότητα των πελατών πλήρωνε με πλαστικό χρήμα, οπότε και για μια δοκιμαστική περίοδο τα καταστήματά της δεν δέχονταν μετρητά. Όμως οι διαμαρτυρίες των συνταξιούχων έφεραν και πάλι τη χρήση μετρητών.

Ο επικεφαλής του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών της ΙΚΕΑ, Patric Burstein, υπερασπίζεται την cash free πολιτική της εταιρείας αναφέροντας πως «τα μετρητά δημιουργούν μικροπροβλήματα, μπορεί να χαθούν, να κάνεις λάθος ενώ τα μετράς. Τώρα δεν έχουμε τέτοια προβλήματα και το προσωπικό είναι χαρούμενο».

Στα επόμενα έξι χρόνια αναμένεται ένας στους δύο καταστηματάρχες στη χώρα των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων να σταματήσει να δέχεται μετρητά ενώ οι πολίτες αποφεύγουν μέχρι και την ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ. Οι τράπεζες γενικά ενθαρρύνουν τη χρήση καρτών, καθώς οι συναλλαγές αποβαίνουν σε αυτή την περίπτωση πιο επικερδείς για τα πιστωτικά ιδρύματα. Ταυτόχρονα, η μείωση των ληστειών τραπεζών που έγιναν στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο οι τράπεζες προτιμούν τις συναλλαγές χωρίς μετρητά.

Δεν είναι όμως όλοι υπέρ του πλαστικού χρήματος. Πρώτα και κύρια οι ηλικιωμένοι κάτοικοι αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της νέας τεχνολογίας ενώ αρκετοί αρνούνται να χρησιμοποιήσουν smarthones για να ελέγχουν τις συναλλαγές τους.

Το θέμα της χρήσης των μετρητών στη Σουηδία έχει φτάσει μέχρι τη Βουλή και την Κεντρική Τράπεζα. Μάλιστα, οι αρμόδιες οικονομικές Αρχές ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις της χώρας να συνεχίζουν να δέχονται μετρητά μέχρι να καταλήξουν με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκαλεί ο περιορισμός τους.

Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας «Riksbank» σχεδιάζει μέσα στο 2019 τη δοκιμή μιας ηλεκτρονικής κορώνας (νόμισμα) που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα μετρητά ή τουλάχιστον να καθησυχάσει όσους φοβούνται και αποφεύγουν τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα