ΕπικαιρότηταΚόσμος

Η Ρουμανία έως το 2024 θα υιοθετήσει το ευρώ

«Μέχρι το 2024 η Ρουμανία θα έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση του ευρώ», δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Βιόριτσα Ντάντσιλα, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα έγγραφα που αναλύουν τον σχεδιασμό για την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος.

Το πλαίσιο δράσεων καταρτίστηκε από την εθνική επιτροπή που συστάθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό, διευκρίνισε η κυρία Ντάντσιλα και προσέθεσε ότι η υιοθέτηση του ευρώ είναι ένα πολύπλοκο έργο, μεγάλης κλίμακας, το οποίο πρέπει να είναι προετοιμασμένο διεξοδικά και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων (εμπειρογνωμόνων, εκπροσώπων εργοδοτικών οργανώσεων, εργατικών σωματείων, πολιτικών κομμάτων κ.ά.).

Η πρωθυπουργός της Ρουμανίας υπογράμμισε τη σημασία μετάβασης στο ευρώ μέσα σε ένα κλίμα σταθερότητας, το οποίο όπως είπε, προϋποθέτει και την εισαγωγή της χώρας στον «προθάλαμο» ένταξης στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, τον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM).

Θα πρέπει να ληφθούν επίσης μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη διασφάλιση της ανάπτυξης της οικονομίας, ούτως ώστε η ένταξη στην Ευρωζώνη να έχει θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες της χώρας, συμπλήρωσε η κ. Ντάντσιλα.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Εθνικής Στρατηγικής και Προβλέψεων της Ρουμανίας διατηρεί, στην τελευταία της έκθεση, την εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,5% το 2019 και διαμόρφωση του πληθωρισμού στο 2,8%.

Το εμπορικό έλλειμμα θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία και θα διαμορφωθεί σε 16,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019 από 15 δις ευρώ το 2018.

Οι εισαγωγές αναμένεται να καταγράψουν μεγαλύτερο έναντι των εξαγωγών, ποσοστό ανάπτυξης το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 2019 οι εισαγωγές θα σημειώσουν αύξηση 7,8%, έναντι 6,9% των εξαγωγών. Το 2020, η πρόβλεψη της Επιτροπής για την πορεία των εισαγωγών τις «τοποθετεί» σε θετικό έδαφος, καθώς «βλέπει» αύξηση 7,9%. Αντίστοιχα, με θετικό πρόσημο θα κλείσει το 2020 και για τις εξαγωγές (+7,1%).

 

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα