ΕπικαιρότηταΠολιτική

Η Ρωσία απειλεί: Oποιος βάλει πλαφόν στην τιμή δεν θα έχει ρωσικό πετρέλαιο

«Η Ρωσία σκοπεύει να σταματήσει την προμήθεια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες που αποφασίσουν να περιορίσουν το κόστος του πετρελαίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Αυτό διαμήνυσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ, σύμφωνα με το Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων Tass, λίγο πριν από τη συνεδρίαση των G7, προκειμένου να συζητήσει την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.

Σύμφωνα με το Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι «όσον αφορά τους περιορισμούς τιμών, εάν επιβάλλουν περιορισμούς στις τιμές, απλώς δεν θα προμηθεύουμε πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου σε τέτοιες εταιρείες ή κράτη που επιβάλλουν περιορισμούς, καθώς δεν θα εργαστούμε σε μη ανταγωνιστικές συνθήκες».

Ο Αλεξάντερ Νόβακ επέκρινε επίσης τις προτάσεις για επιβολή περιορισμών στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου χαρακτηρίζοντάς τις «εντελώς παράλογες» και πρόσθεσε ότι το μέτρο θα μπορούσε να καταστρέψει εντελώς την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

«H παρέμβαση στους μηχανισμούς αγοράς μιας τόσο σημαντικής βιομηχανίας όπως η πετρελαϊκή βιομηχανία, η οποία είναι η πιο σημαντική από την άποψη διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας όλου του κόσμου, αποτελεί προσπάθεια που θα αποσταθεροποιήσουν μόνο τη βιομηχανία πετρελαίου και την αγορά», τόνισε.

Επισήμανε μάλιστα, ότι όσοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καταναλωτές πληρώνουν ήδη υψηλές τιμές για την ενέργεια τώρα, θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα υψηλότερες τιμές. «Αυτό θα καταστρέψει πλήρως την αγορά», τόνισε ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Reuters: Αυτό είναι το σχέδιο Κομισιόν για φυσικό αέριο και ρεύμα

Η Κομισιόν τονίζει ότι οι επικείμενες κινήσεις της ΕΕ σχετικά με τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας θα πρέπει να περιλαμβάνουν παράλληλα και μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με ευρωπαϊκό έγγραφο προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλείται το Πρακτορείο Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι θα μπορούσε να τεθεί όριο τιμής (πλαφόν) για ορισμένες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής που έχουν χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από τις εγκαταστάσεις που λειτουργούν με φυσικό αέριο.

Παράλληλα, ο στόχος του πλαφόν θα είναι να διαχωρίσει τις εμπορικές αποδόσεις αυτών των εγκαταστάσεων από την υφιστάμενη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει εκτοξευθεί ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα