Περιφέρεια ΘεσσαλίαςΠεριφέρειες

Η “Βραδιά του Ερευνητή” στη Λάρισα

Τη “Βραδιά του Ερευνητή”, που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ορίζοντας 2020» και διεξάγεται ταυτόχρονα σε 300 πόλεις της Ευρώπης, φιλοξενούν στη Λάρισα η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014, ενώ παράλληλες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί από τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014 έως και την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου.

Οι εκδηλώσεις έχουν ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν και να προσεγγίσουν τον απλό πολίτη και τον μελλοντικό επιστήμονα στο έργο του ερευνητή ώστε αυτό να αναδειχθεί καθώς και ο ρόλος του στην ζωή, την επιστήμη και την ανάπτυξη.

Αυτά έγιναν γνωστά σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας από τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα.

Αναλυτικότερα, ο Κώστας Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Η έρευνα ταξιδεύει παντού και φέτος είναι εδώ στη Θεσσαλία και μάλιστα στη Λάρισα.

Η “Βραδιά του ερευνητή” είναι μία πρωτοβουλία, η οποία φέρνει κοντά την έρευνα με την κοινωνία. Πρόκειται για ένα σύνολο εκδηλώσεων, οι οποίες έχουν σαν στόχο την ενημέρωση του κοινού για το διακυβεύμα της έρευνας και της επιστήμης.

Αυτό δημιουργεί ένα θετικό περιβάλλον, μία θετική δύναμη και οπωσδήποτε καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν για να αναδειχθεί και να δημιουργηθεί μία κρίσιμη μάζα ανθρώπων, οι οποίοι πιστεύουν στην έρευνα. Παράλληλα, οι εκδηλώσεις αυτές έχουν ακομη ένα σκοπό, να ωθήσουν τους ερευνητές ούτως ώστε να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε πράγματα τα οποία θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία, στην κοινωνία, στον άνθρωπο.

Πρόκειται για ιδιαίτερα αξιόλογες εκδηλώσεις τις οποίες στηρίζουμε έμπρακτα με τον ίδιο τρόπο που στηρίζουμε και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο επιθυμούμε να ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά και να εγκαθιδρύεται στις συνειδήσεις της πανεπιστημιακής ελληνικής αλλά και παγκόσμιας κοινότητας. Για το λόγο αυτό, σε τέτοιες εκδηλώσεις η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα είναι αρωγός».

Από την πλευρά του ο κ. Κουρέτας δήλωσε: «Η ερευνητική βραδιά γίνεται την ίδια μέρα σε 300 πόλεις της Ευρώπης με σκοπό να τιμήσει το επάγγελμα του ερευνητή και να φέρει πιο κοντά την έρευνα με την κοινωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο η Λάρισα επιλέχθηκε μέσα από έναν πολύ σκληρό ανταγωνισμό που υπήρχε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος και της Ευρώπης και είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα γίνει στην πόλη μας φέτος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και με τον Δήμο Λάρισας. Περιλαμβάνει πολλές εκδηλώσεις όλη την εβδομάδα, κάθε βράδυ Δευτέρα έως Πέμπτη ταινίες στη Δημοτική βιβλιοθήκη και μετά συζήτηση με το κοινό.

Οι ταινίες είναι σχετικές με την επιστήμη και την κοινωνία, ενώ την Παρασκευή το βράδυ, στον Μύλο του Παππά, από τις 6 το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ, διάφορες εκδηλώσεις, συζητήσεις και εκθέματα που έχουν να κάνουν με τα επιτεύγματα του Πανεπιστημίου. Νομίζω ότι είναι μια σημαντική στιγμή για την πόλη και πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί».

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο κ. Κουρέτας, μία από τις ιδέες που οδήγησαν στην επιλογή της Λάρισας, μέσα από έναν μεγάλο ανταγωνισμό πόλεων, περιλαμβάνει το ταξί. Δηλαδή την επόμενη εβδομάδα μέσα σε κάποια ταξί που θα κινούνται στη Λάρισα πέρα από τον οδηγό, θα είναι συνεπιβάτης και ένας ερευνητής, ο οποίος θα αναπτύσσει συζητήσεις με Λαρισαίους, που θα επιλέγουν το συγκεκριμένο ταξί για τη μετακίνησή τους. Αυτή η συζήτηση θα έχει να κάνει με ευρύτερα επιστημονικά θέματα και θα καταγράφονται τα συμπεράσματα.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό τον συντονισμό του γραφείου Διαμεσολάβησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων – συγκεκριμένα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών και σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ.

Του χρόνου, η αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα Τρίκαλα.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν:

– Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου

Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη «Κωνσταντίνος Κούμας» στις 7:15μ.μ.
H εκδήλωση θα ξεκινά με Master class από τον κριτικό κινηματογράφου Νίκο Αρτινό και μετά προβoλή της ταινίας «Kinsey».

– Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου

Α) Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη «Κωνσταντίνος Κούμας» στις 7.30μ.μ. Master class από τον κριτικό κινηματογράφου Νίκο Αρτινό και μετά προβολή της ταινίας «Gattaca». Συζήτηση με το κοινό.
Β) Στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο επί της Ηρ.Πολυτεχνείου 191 5μμ-9μμ θα διεξαχθούν αθλητικοί αγώνες καλαθοσφαίρισης 3Χ3 με συμμετοχή των αθλητικών σωματείων, των μαθητών και φοιτητών.

– Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου

Α) Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη «Κωνσταντίνος Κούμας» στις 7.30μ.μ. Master class από τον κριτικό κινηματογράφου Νίκο Αρτινό και μετά προβολή της ταινίας «Τα παιδιά των ανθρώπων». Συζήτηση με το κοινό.

Β) Στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο επί της Ηρ.Πολυτεχνείου 191 5μμ-9μμ θα διεξαχθούν αθλητικοί αγώνες καλαθοσφαίρισης 3Χ3 με συμμετοχή αθλητικών σωματείων, μαθητών και φοιτητών. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με βράβευση των νικητριών ομάδων.

 Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου

Α) Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη «Κωνσταντίνος Κούμας» στις 7μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα «αναζητώντας το μυστήριο που λέγεται μάζα και ο θαυμαστός κόσμος του Peter Higgs»από τον καθηγητή-ερευνητή κ. Βαβουγιό Διονύση

Β) Στις 8.30 μ.μ. θα ακολουθήσει Master class από τον κριτικό κινηματογράφου Νίκο Αρτινό και μετά προβολή της ταινίας «The story of Louis pasteur».

Συζήτηση με το κοινό.

Οι ταινίες εντάσσονται στη θεματολογία «επιστήμη και κοινωνία».

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Περιφέρεια Θεσσαλίας