FeaturedΕπικαιρότηταΠολιτική

Η πρώτη αντίδραση της Καϊλή για το «Qatar Gate»: Είμαι αθώα, δεν έχω σχέση με τις κατηγορίες

«Αθώα» δηλώνει, μέσω του δικηγόρου της, η Εύα Καϊλή αναφορικά με τις κατηγορίες που τις προσάπτουν οι βελγικές Αρχές και καμία εμπλοκή με το «Qatar Gate».

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος», τόνισε ότι η Εύα Καϊλή δηλώνει αθώα και υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες.

«Η θέση της είναι ότι είναι αθώα. Δεν έχει καμία σχέση με χρηματισμούς από το Κατάρ. Δεν έχω εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα ή πόσα βρέθηκαν. Το μόνο που μπορώ να σας πω, γιατί μίλησα με την αδελφή της είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου βρέθηκαν κρυμμένα τα χρήματα. Αυτό σας το διαψεύδω ρητά γιατί μου το είπε και η αδελφή της, η κα Μαγδαλένα Καϊλή» ανέφερε ο κος Δημητρακόπουλος.

Όσον αφορά τον πατέρα της Εύα Καϊλή, Αλέξανδρο Καϊλή ξεκαθάρισε ότι δεν του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι από τις βελγικές αρχές κι ότι «είναι ελεύθερος, αν θέλει να έρθει στην Ελλάδα», αλλά «όταν ένας πατέρας βλέπει το παιδί του σε τόσο δύσκολη θέση, μένει δίπλα του».

Την Τετάρτη στον ανακριτή η Εύα Καϊλή

Η Εύα Καϊλή θα βρεθεί ενώπιον του ανακριτή στις Βρυξέλλες για να απολογηθεί και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι, οπότε το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει εάν θα παραμείνει προφυλακιστέα.

Την Τετάρτη θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος οι τέσσερις συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων η Εύα Καϊλή, αναφέρει η νέα ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

Ειδικότερα, σημειώνει ότι «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη».

Η εισαγγελία στην ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι, σε υπόθεση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, με επικεφαλής έναν ανακριτή στις Βρυξέλλες, η οποία συνεχίζεται εδώ και περισσότερους από τέσσερις μήνες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση οργάνωση, νέες έρευνες πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (12/12).

Η Εύα Καϊλή είναι πάντως υπό κράτηση για τέταρτη ημέρα αλλά είναι άγνωστο σε ποια ακριβώς φυλακή, όπως αναφέρει η ΕΡΤ. Η Σεν Ζιλ είναι προγραμματισμένο να κλείσει και μεταφέρονται σταδιακά όλοι οι κρατούμενοι στην Άρεν, όπου κρατούνται και οι κατάδικοι για ισλαμική τρομοκρατία. Σταθερή μένει πάντως στην θέση της ότι δεν θα παραιτηθεί.

Τι ποινές αντιμετωπίζει η Εύα Καϊλή

Οι κατηγορίες που βαραίνουν την Εύα Καϊλή φαίνεται πως επισύρουν μεγάλες ποινές. Είναι αδικήματα για τα οποία, αν κάποιος βρεθεί ένοχος, στο Βέλγιο θα καταδικαστεί σε έως και 10 χρόνια φυλάκισης, ενώ στην Ελλάδα η ανώτατη ποινή αγγίζει τα 15 έτη.

Η ίδια δεν έχει δικαίωμα να αιτηθεί την έκδοσή της στη χώρα μας, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως δεν θα μπορούσε και να βοηθήσει την ίδια. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, πάντως, δεν έχει αποφασίσει πώς θα χειριστεί το θέμα και αν τελικά θα ζητήσει την έκδοση της ευρωβουλευτού.

Θα συνυπολογιστούν όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν αλλά και ποια θα είναι, τελικά, η κατηγορία που θα απαγγελθεί στην Εύα Καϊλή.

Δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Εύας Καϊλή

H έρευνα για την Εύα Καϊλή διευρύνεται στην Ελλάδα, καθώς είναι άγνωστο εάν τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες είναι τα μοναδικά που συνδέονται με την υπόθεση του Κατάρ.

Όλα τα περιουσιακά στοιχεία, ακίνητα, τραπεζικοί λογαριασμοί, μετοχές, θυρίδες, συμμετοχές σε εταιρείες της Εύας Καίλή, του Ιταλού συζύγου της και των στενών συγγενικών της προσώπων μπαίνουν στο «στόχαστρο» της Αρχής για το Ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δεσμεύονται με εντολή που έδωσε ο επικεφαλής της Αρχής, o κύριος Βουρλιώτης.

Ήδη, η παραγγελία του κοινοποιήθηκε σε όλες τις τράπεζες στη χώρα μας με σκοπό να αποφευχθεί κάθε προσπάθεια μεταβολής του σημερινού ιδιοκτησιακού καθεστώτος αλλά και να μπλοκάρουν οποιεσδήποτε νέες κινήσεις έως ότου διαπιστωθεί ότι δεν συνδέονται με ενδεχόμενο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και η απόκτησή τους είναι καθόλα νόμιμη.

Ο κ. Βουρλιώτης έχει ζητήσει μία πρώτη εικόνα από τις κινήσεις των λογαριασμών τους από τις ελληνικές τράπεζες, ενώ υπάρχει συνεργασία με Βέλγιο και Ιταλία για τον εντοπισμό της κινητής και ακίνητης περιουσίας που μπορεί να διαθέτουν εκεί η κ. Καιλή, ο σύζυγός της, ο πατέρας κι η αδελφή της.

Τι εξετάζουν οι αρχές σχετικά με την εταιρεία Real Estate

Η εταιρεία Real Estate που φέρεται να έχει ιδρύσει η Εύα Καϊλή με τον σύντροφό της πριν ένα μήνα, φέρεται να δημιουργήθηκε με αντικείμενο την εμπορία και εκμετάλλευση ακινήτων με έδρα την οδό Σκουφά στο Κολωνάκι.

Το πρώτο τρωτό σημείο για τον πατέρα της Εύας Καϊλή, εκτιμάται ότι μπορεί να προέλθει από το πόθεν έσχες που ως δημόσιος υπάλληλος, καθώς είναι Γενικός Διευθυντής Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα πρέπει να υποβάλλει.

Θα ερωτηθεί δηλαδή πόθεν απέκτησε τα χρήματα αυτά και αν τα έχει συμπεριλάβει στη δήλωση πόθεν έσχες που είναι υποχρεωμένος να καταθέτει. Αν πάντως υποστηρίξει ότι ανήκουν στην ευρωβουλευτή, τότε η ποινική ευθύνη θα βαρύνει την κόρη του, την κ. Καϊλή.

Γιατί στο τελευταίο πόθεν έσχες της είναι δηλωμένα:

  • Διαμέρισμα στο Ψυχικό 169,25 τ.μ. + θέση στάθμευσης 10τ.μ. που αποκτήθηκε το 2019 με αντίτιμο 260.000 ευρώ (προερχόμενα από πώληση άλλου περιουσιακού στοιχείου) και αντικειμενική αξία συμβολαίου απόκτησης 659.937,48 ευρώ
  • Διαμέρισμα στην Αθήνα 44 τ.μ. + αποθήκη (κατασκευής 1957, αποκτήθηκαν το 2005)
  • Διαμέρισμα στο Βέλγιο 53 τ.μ. (κατασκευής 1999, αποκτήθηκε το 2015 με δάνειο)
  • 25% από διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη 120 τ.μ. (γονική παροχή)

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured