ΔήμοιΔήμος Αθηναίων

«Η πολιτική συνοχής όπλο κατά του ευρωσκεπτικισμού»

Να σταματήσει η υποβάθμιση της σημασίας της Πολιτικής Συνοχής γιατί κάτι τέτοιο ενισχύει τις αντιευρωπαϊκή ρητορική, τόνισε από τις Βρυξέλλες ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Η αναφορά έγινε κατά την εισήγησή του στον ετήσιο διάλογο μεταξύ των πρωτευουσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο δημαρχείο της βελγικής πρωτεύουσας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σημείωσε:

Η Πολιτική Συνοχής είναι το κατεξοχήν εργαλείο αναδιανομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης – αφορά τη μεταφορά πόρων από τις πλουσιότερες προς τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης. Η διαρκής τάση των τελευταίων ετών να μειώνονται τα διαθέσιμη κονδύλια πρέπει επιτέλους να ανακοπεί.

Η τοποθέτηση έγινε παρουσία της επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, του αντιπροέδρου της Επιτροπής, αρμόδιου για την Ανάπτυξη, την Απασχόληση, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, Γίρκι Κατάινεν, και του προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών, Καρλ-Χάιντζ Λάμπερτζ.

Ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε:

Μια εύρωστη, μοντέρνα Πολιτική Συνοχής μπορεί να αποτελέσει ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου, ένα μεγάλο όπλο κατά των δυνάμεων του ευρωσκεπτικισμού. Έχουμε μπροστά μας την πρόκληση να προστατεύσουμε τα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής ενοποίησης και να χαράξουμε επιτελούς μια νέα πορεία.

Για να τα καταφέρουμε, χρειαζόμαστε μια Πολιτική Συνοχής που αγκαλιάζει τους νέους, τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την κρίση, εκείνους που θα φτιάξουν ή θα στελεχώσουν τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις του μέλλοντος.

Μια πολιτική που θα θέτει στο επίκεντρο τον φορέα που έχει αποδείξει ότι μπορεί καλύτερα να αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις: τις πόλεις μας.

Ο κ. Καμίνης επελέγη από τους δημάρχους των ευρωπαϊκών πρωτευουσών ως εισηγητής για την Πολιτική Συνοχής. Εισηγητής για τις θεματικές των Δημοσιών Επενδύσεων ήταν ο δήμαρχος Βιέννης, Μίχαελ Λούντβιγκ, ενώ για την πολιτική Αστικής Ατζέντας η δήμαρχος του Άμστερνταμ, Φεμκέ Χαλσέμα.

Οι πρωτεύουσες επίσης διατύπωσαν τη διάθεσή τους να συνεχίσουν να συνεργάζονται με το Λονδίνο, ανεξαρτήτως της έκβασης των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Για τον λόγο αυτό, η πόλη του Λονδίνου πρότεινε να αναλάβει τη διοργάνωση του επόμενου ετήσιου διαλόγου, κάτι που αναμένεται να οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, οι δήμαρχοι των Βρυξελλών Φίλιπ Κλόζ, της Αθήνας Γιώργος Καμίνης, της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ και του Άμστερνταμ Φεμκέ Χαλσέμα ανακοίνωσαν την υπογραφή της Διακήρυξης των Βρυξελλών.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Δήμοι