ΕπικαιρότηταΚόσμος

Η παρέλαση των τσολιάδων στη Νέα Υόρκη με το «Μακεδονία ξακουστή»

Μία από τις μαζικότερες της τελευταίας δεκαετίας ήταν η εφετινή Εθνική Παρέλαση του Ελληνισμού της Νέας Υόρκης, στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν, με τους τσολιάδες να κερδίζουν τα βλέμματα όλων υπό τους ήχους του Μακεδονία ξακουστή.

Χιλιάδες άτομα κάθε ηλικίας παρέλασαν την Κυριακή 14 Απριλίου 2019 με τις κοινότητες, τα σχολεία, τους συλλόγους κι άλλους οργανισμούς του Ελληνισμού, της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, πολλά φορώντας εθνικές ενδυμασίες, ενώ χιλιάδες ήταν κι αυτοί που την παρακολούθησαν από τα πεζοδρόμια κρατώντας γαλανόλευκες σημαίες.

Με πρώτους τους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς που ήλθαν και παρέλασαν, περισσότερα από 100 οργανισμοί, με 45 άρματα και 11 φιλαρμονικές ήταν εκεί, μεταξύ αυτών και η μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Μάντζαρος που ταξίδεψε από την Κέρκυρα για τις επετειακές εκδηλώσεις. Την συνόδευε ο δήμαρχος Κέρκυρας Κωνσταντίνος Νικολούζος.

Τελετάρχης της εθνικής παρέλασης ήταν ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζορτζ Μάρκους. Η εφετινή παρέλαση ήταν αφιερωμένη στη θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τα συνθήματα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας κυριάρχησαν.

Επίσης πολλά ήταν τα συνθήματα για λευτεριά στην Κύπρο, κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και υπέρ των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο γενικός πρόξενος δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, την Κύπρο ο επίτροπος της Προεδρίας για Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου, παρέλασαν μαζί με τους ομογενείς ο δήμαρχος Νέας Υόρκης Μπιλ Ντε Μπλάζιο, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσαρλς Σούμερ, η φιλέλλην βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι, οι ομογενείς πολιτειακοί γερουσιαστές Μιχάλης Γιάνναρης, Λου Ραπτάκης και Ανδρέας Γουνάρδης, οι πολιτειακοί βουλευτές Αραβέλλα Σιμωτά και Νικολ Μαλλιωτάκη, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κωνσταντινίδης και η εισαγγελέας της Κομητείας Νάσο Μαντλίν Σίγκα.

Στην πρώτη γραμμή κι ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, που το πρωί της Κυριακής προεξήρχε της δοξολογίας παρουσία των διπλωματικών αρχών, των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς κι άλλων επισήμων.

Ο αρχιεπίσκοπος εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης που διοργανώνει κάθε χρόνο την παρέλαση στην 5η Λεωφόρο, ενώ καλωσόρισε επίσημα στη Νέα Υόρκη τους Ευζώνους της Προεδρικής Φρουράς και επέδωσε από έναν Σταυρό σε καθένα από τα μέλη της αποστολής. «Αν λείψουν οι Εύζωνες, η εικόνα της παρελάσεως υφίσταται σημαντική αλλοίωση», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο πτέραρχος Γρηγόρης Πρεζεράκος, διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, επέδωσε ένα αναμνηστικό δώρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στον αρχιεπίσκοπο, όπως και ο διοικητής της Προεδρικής Φρουράς Ροδόλφος Δημητρόγλου.

Close