Περιφέρεια Βορείου ΑιγαίουΠεριφέρειες

Η ομιλία της Χριστιάνας Καλογήρου στο Βελιγράδι

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι και ήταν επικεντρωμένο σε θέματα που σχετίζονται με τη συνδεσιμότητα στις μεταφορές, την ενέργεια και τα δίκτυα.

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου με τη ιδιότητά της ως προέδρου της Επιτροπής Βαλκανικής και Εύξεινου Πόντου της CPMR (Conference of Peripheral Maritime Regions/Διάσκεψη των Παραθαλάσσιων και Παρακτίων Περιφερειών της Ευρώπης), συμμετείχε τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 ως ομιλήτρια σε σεμινάριο που διοργάνωσε η CPMR, στο πλαίσιο του AI-NURECC.

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, στην εισήγησή της αναφέρθηκε αναλυτικά στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Περιφέρειες της Ευρώπης.

Οπως σημείωσε, οι προκλήσεις είναι πολυσύνθετες και απόλυτα συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Παραλλήλως, υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμένων δράσεων, ώστε οι πόροι που διατίθενται, να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επίσης, έκανε αναφορά στη μεγάλη σημασία της ευρωπαϊκής περιφερειακής πολιτικής, που για τριάντα χρόνια πέτυχε να ενισχύει έργα υποδομών, αλλά και να ενδυναμώνει το ανθρώπινο κεφάλαιο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με τον τρόπο αυτό, είπε χαρακτηριστικά, επετεύχθη η σύγκλιση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές Περιφέρειες, παρά το γεγονός ότι η απόσταση μεταξύ τους παραμένει σε αρκετές περιπτώσεις μεγάλη.

Η Χριστιάνα Καλογήρου σημείωσε:

«Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εργαζόμαστε αξιοποιώντας τους πόρους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού μας Προγράμματος για να συγκλίνουμε με τις πιο ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές Περιφέρειες.

Το Ε.Π. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την περίοδο 2014-2020 χρηματοδοτεί έργα υποδομών οδικών δικτύων και μεταφορών, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα διπλάσια σχεδόν, 126 εκατομμύρια ευρώ, διατίθενται για έργα προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων και των έργων ενέργειας.

Το δικό μας μέλημα είναι να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες, που θα επιτρέψουν στα νησιά μας να αναπτυχθούν και τους νησιώτες να αυξήσουν το εισόδημά τους και να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους».

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου αναφέρθηκε στον τομέα της ενέργειας και της βιώσιμης ανάπτυξης, σημειώνοντας ιδιαίτερα τα θετικά αποτελέσματα της συνεργασίας με τη Νίκαια της Γαλλίας, μέσα από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα MEDNICE που καταγράφει τις καλές πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας στη Νότιο Ευρώπη.

Θετική εμπειρία αντλήθηκε και από το πρόγραμμα INTERREG Ελλάδας-Κύπρου, σημειώνοντας ταυτόχρονα το αρνητικό γεγονός καθώς πρόκειται για ένα από τα προγράμματα που σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βαίνει προς κατάργηση, αφού αφορά σε διαπεριφερειακές συνεργασίες θαλασσίων συνόρων, αφήνοντας Περιφέρειες όπως το Βόρειο Αιγαίο χωρίς καμία δυνατότητα διασυνοριακής συνεργασίας.

Η περιφερειάρχης, επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας σε επίπεδο σχεδιασμού σε όλα τα μέτωπα που σχετίζονται με τα κρίσιμα ζητήματα της εποχής:

«Ενώνοντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας, είναι αναγκαίο να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε πολιτικές που να μην βασίζονται αποκλειστικά σε δείκτες, αριθμούς και στατιστικές, αλλά θα έχουν ως επίκεντρο τον παράγοντα άνθρωπο και τις ανάγκες του. Μόνον έτσι οι πολιτικές μας θα είναι στοχευμένες, αποτελεσματικές και επιτυχημένες».

Η κυρία Καλογήρου στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Βελιγράδι, είχε συναντήσεις με επικεφαλής αρμοδίων φορέων, καθώς και με τον γενικό γραμματέα της Ενωσης Δήμων και Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Σερβίας Dorde Stanicic.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε συζήτηση για την Πολιτική Συνοχής και τις δυνατότητες της μακροπεριφερειακής στρατηγικής.

Ο κ. Stanicic έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πρόταση της Χριστιάνας Καλογήρου για μελλοντική συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μέσω της CPMR και της Επιτροπής Βαλκανικής και Ευξείνου Πόντου.

 

 

Προτεινόμενα