ΠΕΔΑΥπουργείο ΕσωτερικώνΦορείς-Οργανισμοί

Η ομιλία Χαρίτση στο Συνέδριο της ΠΕΔΑ για τις εκλογές

O υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, μίλησε την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 στο 1ο θεματικό Συνέδριο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) με θέμα: «Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019: Η επικοινωνία στο νέο εκλογικό περιβάλλον».

Στην ομιλία του, ο κ. Χαρίτσης μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής:

• Με τη μεγάλη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» μπαίνει τέλος στο καθεστώς της μονοπαραταξιακής εκπροσώπησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναβαθμίζεται ο ρόλος των πολιτών και αποτυπώνεται με ευκρινή τρόπο η λαϊκή βούληση. Για πρώτη φορά στη χώρα μας υλοποιείται μία τόσο μεγάλη προσπάθεια ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, με εμβάθυνση της δημοκρατίας και άνοιγμα της Αυτοδιοίκησης στην κοινωνία.

• Με την απλή αναλογική και με τους νέους θεσμούς δημοκρατικού ελέγχου και συμμετοχής, όπως είναι τα δημοτικά και τα περιφερειακά δημοψηφίσματα, αποκαθιστούμε την πλήρη αντιπροσωπευτικότητα και την απόλυτη αντιστοίχιση της διοίκησης των ΟΤΑ με τη βούληση του εκλογικού σώματος.

• Η στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και πέρα από τη μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη», βρίσκεται σε εξέλιξη και μία συστηματική προσπάθεια για την ενίσχυση των ΟΤΑ σε όλα τα επίπεδα.

• Αυξήσαμε την χρηματοδότηση για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια (5% αύξηση των ΚΑΠ για το 2018 και υπάρχει η ίδια πρόβλεψη και για το 2019).

• Δημιουργήσαμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση των κρίσιμων υποδομών στις τοπικές κοινωνίες που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος «ΦιλόΔημος» έχει ήδη ξεπεράσει για το 2018 τα 1,8 δις ευρώ, για έργα στην ύδρευση και την αποχέτευση, τις κτιριακές υποδομές και την αγροτική οδοποιία.

• Προχωράμε σε χιλιάδες νέες στοχευμένες προσλήψεις για τη στελέχωση των ΟΤΑ με μόνιμο προσωπικό, ύστερα από χρόνια τεράστιων ελλείψεων και υποστελέχωσης και βάζουμε τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς της εργασιακής ομηρίας χιλιάδων ανθρώπων.

 

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:ΠΕΔΑ