COVID-19Featured

Η μετάλλαξη Omikron σαρώνει την Ευρώπη – Από αύριο Πέμπτη σε ισχύ τα νέα μέτρα στην Ελλάδα

Η μετάλλαξη Omicron του κορωνοϊού έχει ανατρέψει τα σχέδια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, τόσο στα μέτρα προστασίας που είχαν λάβει, όσο και στον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Τα απανωτά ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων έχουν σημάνει συναγερμό και προκειμένου να “φρενάρουν” την επέλαση της πανδημίας, οδηγούν σε νέα περιοριστικά μέτρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου 2021 όπως είχε αρχικά ειπωθεί, αλλά από αύριο Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, δυο ημέρες πριν από την Πρωτοχρονιά, όπου οι συγκεντρώσεις για διασκέδαση σε κλειστούς χώρους, είναι ικανές να οδηγήσουν τον  κορωνοϊό ανεξέλεγκτα επιθετικό με εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις  στο κοινωνικό σύνολο.

Το απόγευμα της Τρίτης 28 Δεκεμβρίου 2021, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τον σοκαριστικό αριθμό των 21.657 νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα, ενώ ρεκόρ κατέγραψε και η Μεγάλη Βρετανία με 129.000.

Η Γαλλία άγγιξε τις 180.000 ημερήσες μολύνσεις, η Ισπανία παρά το μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού ξεπέρασε τις 75.000 και η Πορτογαλία ανέφερε 17.172 κρούσματα, τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί από τις 28 Ιανουαρίου, όταν σάρωνε στην Ευρώπη το στέλεχος “Α”.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, τόνισε ότι η “εκτόξευση” κρουσμάτων, ήταν κάτι που περίμεναν οι επιστήμονες, κυρίως λόγω της διασποράς της μετάλλαξης Omicron το τριήμερο των Χριστουγέννων.

Οπως εξήγησε, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, έχουν στόχο να εμποδίσουν την κορύφωση του πέμπτου κύματος της πανδημίας, ενώ επισήμανε ότι αυτοί που κινδυνεύουν από την Omicron  είναι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά και εκείνοι που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Την εκτίμηση ότι είμαστε στην αρχή του κύματος, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παρασκευής.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι το κύμα αυτό διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα, κάτι που βλέπουμε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς έχει τα χαρακτηριστικά της ραγδαίας εξάπλωσης, αλλά σύντομης διάρκειας. «Αυτό καταγράφεται στα θετικά», τόνισε ο κ. Παρασκευής.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν τα μέτρα που αρχικά είχαν εξαγγελθεί για μετά την Πρωτοχρονιά επισπευσθούν και εφαρμοστούν άμεσα, είναι αρκετά, ο κ. Παρασκευής υπενθύμισε ότι η πανδημία μάς έχει διδάξει ότι θα πρέπει να αναπροσαρμόζουμε την τακτική μας ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα, επισημαίνοντας ότι στη χώρα μας, «ευτυχώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό άνω των 60 έχει προχωρήσει με την αναμνηστική δόση και ευελπιστούμε ότι τα αισιόδοξα μηνύματα αναφορικά με την ηπιότητα της νόσου θα είναι πραγματικότητα».

Παραλλήλως, ο κ. Παρασκευής σημείωσε ότι σε σχέση με πέρυσι που εφαρμόστηκαν μέτρα τύπου lockdown, έχουμε περισσότερα και πιο αποτελεσματικά μέσα όπως ο εμβολιασμός, ενώ «ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο έχει περιοριστεί σε ευπαθείς ομάδες κι επίσης πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η κόπωση του πληθυσμού και η ανοχή σε μέτρα τύπου ολικής καραντίνας είναι περιορισμένη και αντίστοιχα η αποτελεσματικότητά τους είναι πολύ μικρή. Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι ο ιός αλλάζει, διασπείρεται πιο εύκολα, αλλά μάλλον προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:COVID-19