ΑρθρογραφίαΕπικαιρότηταΠολιτική

Η κυβέρνηση «Πάτσηδων» και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Γιώργος Μπαλάφας *

Η βίαιη έξωση της συνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού από το σπίτι της για οφειλές 15.000 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες, είναι αποτέλεσμα νόμου της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Οι εικόνες που είδαμε όλοι μας δεν μπορεί να τύχουν άλλης ερμηνείας, είναι βίαιες, αποτρόπαιες, κυνικές, δείγμα της αντίληψης «νόμου και τάξης» που η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει στους «άλλους». Είναι βέβαια σαφές ότι οι νόμοι δεν ισχύουν για το «επιτελικό κράτος» και τους «κολλητούς» της «Μαξίμου ΑΕ»…

Η κυβέρνηση των «Πάτσηδων» θέλει να «βάλει στο χέρι» ακόμα και την πρώτη κατοικία φτωχών πολιτών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Φέρνουν στη μνήμη μας εικόνες από την Ισπανία των μνημονίων και των δεξιών κυβερνήσεων του ΜαριάνοΡαχόι, ομοϊδεάτη του κ. Μητσοτάκη, όταν αστυνομικοί έσπαγαν πόρτες και πέταγαν ανθρώπους έξω από τα σπίτια τους. Το είδαμε κι αυτό και στη χώρα μας.

Το ζήτημα της πρώτης κατοικίας δεν είναι σημερινό. Εκκινεί από την περίοδο των μνημονίων, με τον νόμο Κατσέλη και στη συνέχεια με τον νόμο Σταθάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η προστασία υπήρχε καθ’ όλη τη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων και συνεχίστηκε κι όταν βγήκαμε από τα μνημόνια το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Με άλλα λόγια, η προστασία της πρώτης κατοικίας ήταν κατοχυρωμένη μέχρι να την καταργήσει πλήρως η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον πτωχευτικό κώδικα, βάζοντας στην ίδια ζυγαριά τους πάντες. Την ίδια στιγμή, τα fund και περιπτώσεις σαν του πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Πάτση συνεχίζουν να κάνουν business στην πλάτη συμπολιτών μας, εκμεταλλευόμενοι το ασθενές θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η Νέα Δημοκρατία, ένα κόμμα που χρωστάει περισσότερα από 390 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, αλλά έχει το θράσος να ξεσπιτώνει συνταξιούχους για 15.000 ευρώ σε κάρτες.

Η περίπτωση της κυρίας Κολοβού δεν αποτελεί κάποια μεμονωμένη περίπτωση, καθώς για το 2022 είχαν προγραμματιστεί πάνω από 44.000 πλειστηριασμοί, μεταξύ των οποίων και πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί τριπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι.

Το ακόμη πιο εξοργιστικό, είναι ότι ανήμερα της βίαιης εισβολής στο σπίτι της συνταξιούχου δημοσιογράφου, ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Eφης Αχτσιόγλου, δεν είπε κουβέντα για την έξωση της κυρίας Κολοβού και δήλωσε «ικανοποιημένος» από το νομοθετικό πλαίσιο και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να το χαρακτηρίζει «επαρκές».

Σε μία τέτοια συνθήκη οικονομικής ασφυξίας για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία λόγω της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης και της αποδυνάμωσης των εισοδημάτων, με τα επιτόκια δανεισμού να καλπάζουν, η αποπληρωμή των δανείων έχει καταστεί για μεγάλα τμήματα φτωχοποιημένων πολιτών μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Ευθύνη της κυβέρνησης, της κάθε κυβέρνησης που έχει εκλεγεί με την ψήφο του ελληνικού λαού για να προστατεύει τα συμφέροντά του, είναι η αποφυγή δημιουργίας μίας ακόμη πιο δύσκολης κατάστασης, με μία νέα «γενιά» κόκκινων δανείων που φέρνουν σε αδιέξοδο τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες, την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.

Επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν αυξηθεί τα χρέη της ελληνικής κοινωνίας, τόσο στις τράπεζες, όσο και στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με τον εξωδικαστικό μηχανισμό της κυβέρνησης να έχει αποτύχει παταγωδώς και τις ρυθμίσεις να μην προχωρούν αποτελεσματικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προτείνει ένα καθαρό, συνεκτικό πλαίσιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους που βασίζεται σε πολύ συγκεκριμένους άξονες, δίνοντας «ανάσα» στην πλειοψηφία των πολιτών, διαμορφώνοντας παράλληλα κι ένα ορίζοντα ασφάλειας για το μέλλον. H πρότασή μας περιλαμβάνει τη δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο από τον οφειλέτη σε περίπτωση που δεν τον καλύπτει η πρόταση ρύθμισης από την πλατφόρμα, ενώ προβλέπει και την παροχή πλήρους προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Οι άξονες αφορούν στην αποτελεσματική ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκε από την έναρξη της πανδημίας και μετά σε 120 δόσεις με πρόβλεψη για κούρεμα και μέρους της βασικής οφειλής.

Αφορούν ακόμα τη διαμόρφωση ενός μόνιμου, ολιστικού πλαισίου διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με λειτουργία αυτοματοποιημένης πλατφόρμας, η οποία θα ρυθμίζει το σύνολο του χρέους του πολίτη και θα παράγει ρυθμίσεις δεσμευτικές για τους πιστωτές, αλλά και για τις τράπεζες και για τα funds.

Οι παραπάνω προτάσεις δεν αποτελούν «πυρηνική φυσική», αλλά ένα λογικό, ανθρώπινο, κοινωνικά υπεύθυνο πλαίσιο που σέβεται πρώτα και κύρια τις ανάγκες των πολιτών, αναγνωρίζει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της σημερινής κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας και επιχειρεί επίσης να στηρίξει και την οικονομία, ώστε να καταφέρει να αναδείξει τη δυναμική της μέσα σε ένα δύσκολο, παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.

Η πολιτική αλλαγή είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία για να προχωρήσει αυτή η πρόταση, διαφορετικά περιπτώσεις και εικόνες σαν αυτές που είδαμε στο σπίτι της κυρίας Κολοβού θα πολλαπλασιάζονται.

 

* Ο Γιώργος Μπαλάφας είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και περιφερειακός σύμβουλος Βόρειου Τομέα Αττικής

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Αρθρογραφία