ΕπικαιρότηταΠολιτική

Η κυβέρνηση ερευνά τη διαδοχή του Νόμου Κατσέλη

Κυβέρνηση και τράπεζες αναζητούν το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα διαδεχθεί τον Νόμο Κατσέλη.

Εν όψει της υποβολής του σχεδίου του νέου νόμου στους θεσμούς, οι δύο πλευρές πραγματοποίησαν σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με την κυβερνητική πρόταση να περιλαμβάνει «κούρεμα» δανείων, επιδότηση δόσης, αλλά και μείωση του ορίου προστασίας για την πρώτη κατοικία.

Πριν από λίγες ημέρες, η κυβέρνηση έστειλε στις διοικήσεις των τραπεζών, αλλά και τις Βρυξέλλες, την πρότασή της, προωθώντας το κυπριακό μοντέλο.

Πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο προβλέπει «κούρεμα» οφειλής και επιδότηση δόσης, ενώ θα πρέπει να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα με τις τράπεζες και τους δανειστές, για τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη που έγινε με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, στις συζητήσεις διατηρήθηκε πολύ καλό κλίμα και έγινε σημαντική πρόοδος, σε βαθμό που οι συζητήσεις θεωρείται βέβαιο ότι θα προχωρήσουν, μέχρι να υπάρξει τελική συμφωνία σχετικά με τη νέα πρόταση που θα αφορά στη διασφάλιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Παραλλήλως, σε ό,τι αφορά στον κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης, στην κυβέρνηση είναι γενική η εκτίμηση ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ το κόστος για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες από τη μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε όχημα ειδικού σκοπού, υπολογίζεται στα περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πάντως, με δεδομένο ότι στο τέλος του Φεβρουαρίου εκπνέει η ισχύς του νόμου Κατσέληο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογραμμίζει ότι συζητείται το διάδοχο σχήμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι το διάδοχο πλαίσιο περί προστασίας της πρώτης κατοικίας θα είναι έτοιμο εγκαίρως και θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου και συναινέσεων, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα