ΕπικαιρότηταΚόσμος

Η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια παραμένει επικίνδυνη, προειδοποιεί ο Ζελένσκι

Η κατάσταση στον κατεχόμενο από τους Ρώσους, πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια παραμένει πολύ επικίνδυνη, μολονότι οι δύο εν λειτουργία αντιδραστήρες επανασυνδέθηκαν σήμερα με το δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο νυχτερινό του διάγγελμα, ο Ζελένσκι επανέλαβε την έκκληση να επιτραπεί η πρόσβαση στους επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στον πυρηνικό σταθμό το συντομότερο δυνατόν.

Αναφερόμενος στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι έφτασαν το ένα εκατομμύριο τόνους από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, με βάση τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Κίεβο και Μόσχα με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών.

Μέχρι στιγμής, είπε, 44 πλοία έχουν σταλεί σε 15 χώρες. Έχουν υποβληθεί επίσης 70 αιτήσεις για φόρτωση άλλων πλοίων, συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι στόχος της Ουκρανίας είναι να φτάσουν οι εξαγωγές σιτηρών τα 3 εκατομμύρια τόνους τον μήνα.

«Το γεγονός ότι οι προμήθειές μας έχουν τροφοδοτήσει την παγκόσμια αγορά έκανε εφικτό ν’ αποφευχθεί χάος στην αγορά και να μειωθούν οι επιπτώσεις μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και να αποτρέψουμε τις καταστροφικές της συνέπειες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός ηγέτης και συνέχισε:

«Η Ουκρανία, ήταν, είναι και θα είναι μεταξύ των εγγυητών της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας. Κι αυτές οι εξαγωγές όχι μόνο υποστηρίζουν το διεθνές προφίλ της Ουκρανίας, αλλά επιπλέον εξασφαλίζει δουλειά στους πολίτες μας – εκατοντάδες χιλιάδες δουλειές και προσφέρει εισοδήματα στις ουκρανικές εταιρίες και στον κρατικό προϋπολογισμό και ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι προσφέρει πόρους για να εξασφαλίσουμε τη σοδειά του επόμενου χρόνου».

«Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα για την Ουκρανία, την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και όλον τον κόσμο. Είμαι ευγνώμων σε όσους συνέβαλαν για να λειτουργήσει αυτό το σχέδιο. Και δίνω έμφαση στο ότι παραμένει αποκλειστική ευθύνη των εταίρων να αποτρέψουν ρωσικές προκλήσεις και την διαταραχή της ομαλής λειτουργίας των εξαγωγών», κατέληξε.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα