FeaturedΕπικαιρότηταΚόσμος

Η Γερμανία «μπλοκάρει» την παράδοση Leopard στην Ουκρανία

Η Γερμανία δεν θα επιτρέψει στους συμμάχους της να παραδώσουν άρματα γερμανικής κατασκευής, τύπου Leopard, στην Ουκρανία, ούτε θα στείλει τα δικά της, εκτός και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνήσουν να στείλουν άρματα μάχης αμερικανικής κατασκευής, γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη υψηλόβαθμους Γερμανούς αξιωματούχους.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, που εδρεύει στο Λονδίνο, υπολογίζει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ διαθέτουν όλες μαζί περισσότερα από 2.000 άρματα μάχης τύπου Leopard, που θεωρούνται από τα πιο ισχυρά παγκοσμίως.

Τις τελευταίες ημέρες ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δέχεται πιέσεις ώστε να εγκρίνει σύντομα την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία. Για την αποστολή πολεμικού υλικού γερμανικής κατασκευής απαιτείται το «πράσινο φως» του Βερολίνου και οι ηγέτες πολλών ευρωπαϊκών χωρών ζήτησαν την Τρίτη από τον Σολτς να λάβει γρήγορα μια απόφαση.

«Ουδέν σχόλιο» από Σολτς για τα Leopard

Στο τέλος της ομιλίας του, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που ήταν αφιερωμένη στην κλιματική πολιτική της Γερμανίας, ο Σολτς ρωτήθηκε ευθέως εάν θα στείλει άρματα μάχης Leopard 2, όπως ζητά η Ουκρανία. «Δεν στηρίζουμε την Ουκρανία μόνο με οικονομικά μέσα και με ανθρωπιστική βοήθεια αλλά επίσης και με πολλά όπλα», απάντησε.

Ο Γερμανός καγκελάριος δεν έκανε καμία συγκεκριμένη ανακοίνωση, ούτε καν πρόφερε τη λέξη «τανκς», δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο των δυτικών χωρών που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στην αμερικανική βάση του Ραμστάιν με θέμα την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.

Υπενθύμισε όμως ότι η χώρα του στηρίζει την Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής εισβολής, εφοδιάζοντάς την με διάφορα όπλα, όπως με εκτοξευτήρες ρουκετών, με θωρακισμένα οχήματα τύπου Marder και με το αντιπυραυλικό σύστημα Iris-T.

«Θα συνεχίσουμε για όσο χρειαστεί» σε συνεργασία με τους συμμάχους του Βερολίνου, διαβεβαίωσε, επαναλαμβάνοντας και πάλι ότι θέλει να αποφευχθεί κάθε άμεση σύγκρουση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Έκκληση Ζελένσκι για βοήθεια

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε έκκληση νωρίτερα σήμερα για «ταχύτητα» στη λήψη αποφάσεων όσον αφορά την παροχή βοήθειας στη χώρα του, τη στιγμή που η Γερμανία εμφανίζεται διστακτική να στείλει άρματα Leopard στο Κίεβο.

«Η τυραννία προχωρά γρηγορότερα από τις δημοκρατίες», είπε στην ομιλία του, μέσω βιντεοσύνδεσης, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. «Η κινητοποίηση του κόσμου πρέπει να γίνει γρηγορότερα από την επόμενη στρατιωτική κινητοποίηση του κοινού εχθρού μας», επέμεινε.

«Η Ρωσία χρειάστηκε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για να ξεκινήσει τον πόλεμο. Ο κόσμος χρειάστηκε ημέρες για να αντιδράσει, (επιβάλλοντας) τις πρώτες κυρώσεις», σχολίασε, υπενθυμίζοντας επίσης ότι στο παρελθόν κάποιοι «δίσταζαν» να αντιδράσουν στις «αδίστακτες» ενέργειες της Μόσχας, όπως για παράδειγμα στην προσάρτηση της Κριμαίας.

Στην αρχή της ομιλίας του στο Νταβός, ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων από τη συντριβή ενός ελικοπτέρου σήμερα το πρωί κοντά στο Κίεβο. Μεταξύ των νεκρών ήταν ολόκληρη η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και ο υπουργός Ντένις Μοναστίρσκι.

Πιέσεις στη Γερμανία να δώσει τανκ στο Κίεβο

Οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Βρετανίας ζήτησαν την Τρίτη από τον Σολτς να εγκρίνει σύντομα την παράδοση των αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Οι ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία έχουν στείλει στο Κίεβο περισσότερα από 300 εκσυγχρονισμένα σοβιετικά άρματα, όμως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά πιο σύγχρονα άρματα, δυτικής κατασκευής.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε την Τετάρτη και εκείνος από το Νταβός, ότι φοβάται ότι η Ρωσία ετοιμάζει νέα επίθεση στην Ουκρανία εντός μηνών, προσθέτοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας η παροχή πρόσθετης υποστήριξης στο Κίεβο με σύγχρονα άρματα μάχης και πυραύλους.

«Αυτοί είναι (οι Ρώσοι) ακόμη πολύ ισχυροί και φοβόμαστε ότι ετοιμάζουν μια νέα επίθεση σε λίγους μήνες, γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να στείλουμε πρόσθετη υποστήριξη στην Ουκρανία, ειδικά σύγχρονα άρματα μάχης και σύγχρονους πυραύλους» δήλωσε ο Ντούντα μιλώντας στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured