ΕπικαιρότηταΚόσμος

Η Γαλλία ενισχύει την Ουκρανία – Στέλνει τεθωρακισμένα τις επόμενες ημέρες

Την αποστολή τεθωρακισμένων τύπου AMX-10 στην Ουκρανία εξήγγειλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού.

Η αποστολή τους θα γίνει, όπως είπε, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε και θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες ως προς τον αριθμό των τεθωρακισμένων που θα σταλούν στην Ουκρανία, διότι, όπως είπε, δεν θέλει με τον τρόπο αυτό να δώσει στρατηγική πληροφορία στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Γενάρη ο Εμανουέλ Μακρόν είχε ανακοινώσει την απόφαση να σταλούν αυτά τα τεθωρακισμένα, στο πλαίσιο της αύξησης του εξοπλισμού που παραδίδει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, έπειτα από πολύμηνη διστακτικότητα λόγω του φόβου ώθησης της Μόσχας σε κλιμάκωση.

Ο υπουργός Άμυνας στην συνέντευξη του είπε πως η εκπαίδευση των Ουκρανών σε αυτό το νέο όπλο πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, εξ ου και η παράδοση από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Ζητάει και αεροσκάφη η Ουκρανία

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη παράδοση μαχητικών αεροπλάνων που ζητεί ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Σεμπαστιάν Λεκορνού υπογράμμισε πως δεν είναι ταμπού και επισήμανε πως προκύπτουν πρακτικά ζητήματα.

Ο Γάλλος υπουργός δεν αποκλείει εξάλλου την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων όπως έκαναν οι Βρετανοί.

Τέλος, υπεραμύνθηκε της θέσης της Γαλλίας να διατηρήσει τους διαύλους συζητήσεων με τους Ρώσους για κάθε φορά που αυτό θα ήταν χρήσιμο, απηχώντας τα λόγια του Εμανουέλ Μακρόν.

«Αυτός είναι ο ρόλος μιας προικισμένης δύναμης όπως η Γαλλία», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διεξάγει «αυτόν τον συμβατικό πόλεμο υπό τη σκιά της πυρηνικής αποτροπής του».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα