Άλλοι ΔήμοιΔήμοι

Η φροντίδα νεοσσών πελαργών, υπόθεση όλων των πολιτών

Στον Δήμο Ζηρού και ειδικά στην πόλη της Φιλιππιάδας και στην περιοχή του Θεσπρωτικού, κάθε χρόνο, έχουν τη χαρά να φιλοξενούν μεγάλη αποικία πελαργών, οι οποίοι προτιμούν τον τόπο για να αναπαραχθούν.

Αυτό το διάστημα και περίπου μέχρι τις 10 Αυγούστου, οι νεοσσοί αρχίζουν να πετάνε από τις φωλιές τους για να δοκιμάσουν τα φτερά τους.

Οι περισσότεροι τα καταφέρνουν, κάνουν ένα σύντομο ταξίδι, επιστρέφουν και ξαναπετούν.

Υπάρχουν και αρκετοί όμως που δεν τα καταφέρνουν και τους βλέπουn να περπατούν στους δρόμους ή στις πλατείες. Κάποιοι μπορεί και να τραυματιστούν στην προσπάθειά τους να πετάξουν.

Είναι αυτοί που χρήζουν ειδικής φροντίδας.

Για τον λόγο αυτό ζητούν την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών.

Όταν δούν πελαργό να περπατάει χωρίς να μπορεί να πετάξει και αφού διαπιστώσουν ότι δεν είναι τραυματισμένος, τον μεταφέρουν σε ένα ασφαλές μέρος μακριά από Εθνική ή Ιόνια οδό (σε οικόπεδο ή χωράφι) και τον αφήνουν εκεί βάζοντας δίπλα του ένα δοχείο με νερό, μέχρι το ίδιο το πουλί, βρει τη δύναμη να ανοίξει τα φτερά του και να επιστρέψει στη φωλιά.

Πριν κάνουν οποιαδήποτε άλλη ενέργεια περιμένουν να περάσουν 24 ώρες. Εάν με την παρέλευση του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, εξακολουθεί να μην καταφέρνει να πετάξει, το μεταφέρουν στο Δημαρχείο Φιλιππιάδας (εργάσιμες ώρες και μέρες) ή ζητάν την παροχή φροντίδας από ειδικούς (κτηνιάτρους).

Αρμόδιες υπηρεσίες που μπορείτε να απευθυνθούν:

α. Δήμος Ζηρού, τηλέφωνο: 26833-60600 (Κώστας Νάσης)

β. Πυροσβεστικός Σταθμός Φιλιππιάδας, τηλέφωνο: 26830-22199

Προσοχή: Στην περίπτωση που το πτηνό είναι τραυματισμένο ζητάτε άμεσα βοήθεια, για να μεταφερθεί στην Πρέβεζα όπου θα του παρασχεθεί η κατάλληλη φροντίδα ή ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, θα μεταφερθεί σε ειδικό κέντρο στην Αίγινα για να γίνει η αποθεραπεία του.

Ο Δήμος ευχαριστεί για τη συνεργασία: τον Πυροσβεστικό Σταθμό Φιλιππιάδας, την Αστυνομία, τη ΔΕΗ Αρτας, το φιλοζωικό σωματείο Πρέβεζας και την κα Καλογήρου Πέλα, εκπρόσωπο του ελληνικού κέντρου περίθαλψης άγριων ζώων στην Ηπειρο, τον Μιλτιάδη Ζήκο και όλους όσοι μεριμνούν για τη φροντίδα των αδύναμων ή των τραυματισμένων φτερωτών επισκεπτών.

Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του δημότη Μιλτιάδη Ζήκου, ο οποίος είναι γνωστός για τη φιλοζωική του δράση και προσφορά.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Άλλοι Δήμοι