ΔήμοιΔήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

«Η Επιστροφή του Άνδρα» της Ελισάβετ Μπαρμπαλιού

Την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου γιορτάζει ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης με την παρουσίαση του βιβλίου της ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας Ελισάβετ Μπαρμπαλιού, «Η Επιστροφή του Άνδρα».

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Απριλίου 2018 στο πολιτιστικό κέντρο «Ιωνία» (Λεωφ. Κ. Καραμανλή 18, Βούλα) στις 19:30.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

  • Γιώργος Κωνσταντέλλος, καρδιολόγος
  • Τρύφωνας Ζαχαριάδης, ψυχαναλυτικός θεραπευτής, συγγραφέας

Θα απευθύνει χαιρετισμό ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Αλφόνσος Βιτάλης.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ερμηνείες των καλλιτεχνών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Σταμάτης Μπερής (επικεφαλής) – σολίστ και Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου – πιάνο.


Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Αφηγούμενος την ιστορία του στο ντιβάνι της ψυχοθεραπείας, ο σύγχρονος άνδρας μοιάζει να κουβαλά ασυνείδητα τη δαιδαλώδη ιστορία της Ελλάδας στις πλάτες του».

Την ταυτότητα του Έλληνα άνδρα πραγματεύεται η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Ελισάβετ Μπαρμπαλιού στο βιβλίο της «Η επιστροφή του άνδρα. Λύνοντας τη σιωπή αιώνων», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πεδίο».

Πρόκειται για ένα άκρως ενδιαφέρον βιβλίο, που απαντά σε πολλά ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο άνδρα – από τις υπαρξιακές αγωνίες του μέχρι τους στερεότυπους ρόλους του.

Στις σελίδες του πολλοί αναγνώστες θα αναγνωρίσουν δικούς τους προβληματισμούς και δικές τους απορίες. Αναζητώντας τα ιδιαίτερα στοιχεία του Έλληνα άνδρα, η συγγραφέας, εκτός από το υλικό που αντλεί από την πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία της στις θεραπευτικές συνεδρίες με εκατοντάδες άνδρες, ανέτρεξε στο απώτερο παρελθόν.

Μελέτησε τα αρχέτυπα και τους συμβολισμούς της ανδρικής ύπαρξης στους μύθους και στα έπη. Διερεύνησε ηρωικές και μυθικές μορφές ανδρών της αρχαίας Ελλάδας που άφησαν τα χνάρια τους ως ηρωικά πρότυπα. Αναζήτησε υλικό στη λαϊκή παράδοση, στους θρύλους, στην ποίηση, στη λογοτεχνία και στα τραγούδια, στις ιστορικές πηγές αλλά και στις σύγχρονες επιστημονικές μελέτες.

Καθώς ερευνούσε την πορεία του Έλληνα άνδρα, έβλεπε να αναδύονται στοιχεία που μαρτυρούν ότι η σημερινή εικόνα του μοιάζει να είναι αποτέλεσμα μιας μακράς εξελικτικής διαδικασίας μέσα στον χρόνο.

«Ο ίδιος είναι φορέας όλων εκείνων των στοιχείων που υφαίνουν τον πολιτισμό και του προσδίδουν ταυτότητα», αναφέρει η συγγραφέας.

Σύμφωνα με την ίδια, ο Έλληνας άνδρας έδινε επί αιώνες το στίγμα του μέσα από τη σιωπή και την απουσία του – ως πολεμιστής στη μάχη, ως ναυτικός στη θάλασσα, ως μετανάστης σε άγνωστους τόπους, ως σκληρά εργαζόμενος στους σύγχρονους καιρούς.

Υφαίνοντας την ατομική του ταυτότητα με την ιστορία, την παράδοση και τις κυρίαρχες γεωγραφικές και κοινωνικές συνθήκες διαβίωσής του, ο έλληνας άνδρας διαμορφώθηκε σε έναν άνθρωπο σκληρό, δυνατό και ανθεκτικό, που χρειάστηκε να καταπνίξει τις ευαισθησίες και τις αδυναμίες του.

Αλλά και ο γιος του μεγάλωνε χωρίς την ουσιαστική συμβολή του πατέρα στη ζωή του, φτάνοντας σήμερα, στον 21ο αιώνα να κινείται πάνω στα χνάρια των προγόνων του και παράλληλα να προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από τον φαύλο κύκλο των στερεότυπων ρόλων.

Το βιβλίο επιχειρεί να αναδείξει τις αθέατες και εν πολλοίς παρεξηγημένες πλευρές του σύγχρονου άνδρα, που τον καταδικάζουν σε συναισθηματική απομόνωση και μοναξιά.

Ο άνδρας σήμερα λύνει τη σιωπή αιώνων και ανοίγει την ψυχή του, αποκαλύπτοντας τις πιο μύχιες σκέψεις του στη θεραπευτική διαδικασία. Σαν σύγχρονος Οδυσσέας επιστρέφει στον «οίκο» του και διαμορφώνει σταδιακά μια νέα ταυτότητα.


«Το άκρως ενδιαφέρον δοκίμιο, ευανάγνωστο κι από τον ελάχιστα μυημένο στην επιστήμη της ψυχολογίας, της Ελισάβετ Μπαρμπαλιού που κρατάτε στα χέρια σας, έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στις μελέτες των gender studies διεθνώς και στον τόπο μας.

Με ύφος γλαφυρό μας ξεναγεί με συντομία αξιοζήλευτη από το απώτατο παρελθόν ως την άυλη ψηφιακή δικτύωση της εποχής μας, στην προβληματική περίπτωση του “υποταγμένου-εξεγερμένου” (όπως επιγραμματικά τη συνοψίζει) “έλληνα άνδρα”.

Με αντλημένες από την επαγγελματική εμπειρία της “ζωντανές” περιπτώσεις ασθενών και στηριγμένο σε μια πλούσια διεθνή κι ελληνική βιβλιογραφία, η συγγραφέας καταφέρνει εκείνο στο οποίο αποτυγχάνουν οι ομότεχνες του φύλου της: να μην γράφει ως φεμινίστρια, αλλά ως ανατόμος μιας εν πολλοίς ακόμα ανεξερεύνητης σχέσης πατέρα-γιού στην εποχή μας».

Βασίλης Βασιλικός

 


«Η Ελισάβετ Μπαρμπαλιού με το έργο της Η επιστροφή του άνδρα – Λύνοντας τη σιωπή αιώνων κατάφερε έναν σημαντικό άθλο.

Όχι τόσο για τον αξιοσημείωτο όγκο του έργου της και το εύρος του γνωστικού πεδίου που μας χαρίζει, όσο για την πολυσήμαντη, ευαίσθητη, διεισδυτική προσέγγισή της σε χώρους που δεν είχαν διερευνηθεί μέχρι σήμερα σε τόσες διαστάσεις, τουλάχιστον στην ελληνική βιβλιογραφία.

Χώρους που άπτονται ιστορικών, κοινωνικών, ψυχολογικών, φιλοσοφικών διερευνήσεων. Χώρους, όπου αναδεικνύονται τα καταδυναστευτικά στερεότυπα που επί αιώνες στόχευαν στην καθυπόταξη του φερόμενου σαν ισχυρού άνδρα σε ρόλους που του επιβλήθηκαν διαχρονικά.

Η συγγραφέας φτάνει στο σήμερα, μέσα από τις σύγχρονες επιστημονικές απόψεις, τις οποίες συνθέτει με αριστοτεχνικό τρόπο και μέσα από αφηγήσεις θεραπευομένων-ηρώων πραγματικών περιστατικών.

Έτσι, μας δίνει ολόγλυφα το πορτραίτο του σημερινού άνδρα, του ευαίσθητου, του καταπιεσμένου από επιβεβλημένους ρόλους, ο οποίος ασφυκτιά ακόμα και στο σημερινό πλαίσιο ισότητας των δύο φύλων.

Με ιδιαίτερη τρυφερότητα δε, προτρέπει σε έναν ουσιώδη διάλογο τα δύο φύλα για την άρση των χρόνιων παρεξηγήσεων που συντηρούνται από την εν πολλοίς καθυστερημένη κοινωνία μας.

Πολύ θετικά στοιχεία της ερευνητικής πορείας της συγγραφέως αποτελούν, η ιστορική καταγραφή-ανάλυση, η εξαίσια κατανομή του υλικού, η κατά φάσεις ζωής διαμόρφωση του προτύπου του άνδρα, ο καθέκαστα ρόλος του και οι επιρροές που τον διαμορφώνουν έως σήμερα.

Η γλώσσα του πονήματος αυτού είναι απλή -όχι απλοϊκή- ώστε να είναι το υλικό εύληπτο, και στους μη ειδικούς. Ο μέσος αναγνώστης μπορεί να προσλάβει όλες τις διαστάσεις του έργου αυτού και να νιώσει πολλαπλά ωφελημένος.

Πιστεύω πως το έργο αυτό, βοηθά κάθε μελλοντικό ερευνητή, βοηθά τους ειδικούς (ψυχολόγους, ιστορικούς, κοινωνιολόγους), παρέχοντάς τους μια ισχυρή γνωστική βάση για περαιτέρω διερευνήσεις.

Η κατάθεση της Ελισάβετ Μπαρμπαλιού δεν είναι μόνον επιστημονική, αλλά ανθρώπινη, τρυφερή, με καταφανή την αγάπη και κατανόησή της στον άνδρα του χθες, του σήμερα και του αύριο.

Οφείλω να την συγχαρώ και να την ευχαριστήσω για τη σημαντική προσφορά της».

Γιώργος Δουατζής

Ποιητής – συγγραφέας – δημοσιογράφος

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Δήμοι