ΕπικαιρότηταΚόσμοςΤουρισμός

Η έλλειψη προσωπικού θα δημιουργήσει σύγχυση στα αεροδρόμια της Γερμανίας

Στην εκτίμηση ότι πολύ σοβαρά προβλήματα αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι στα αεροδρόμια της Γερμανίας λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, εκτιμά ο υπουργός Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ, κάνοντας λόγο για «τεράστια πρόκληση για όλους».

Ως «χαοτική» περιγράφει την προβλεπόμενη κατάσταση η αντιπρόεδρος της συνδικαλιστικής Οργάνωσης «Ver.di.» Κριστίνε Μπέλε, σημειώνοντας ότι προφανώς θα υπάρξει δυσμενής αντίκτυπος στον τουριστικό τομέα.

“Η κατάσταση στα αεροδρόμια δεν αναμένεται να βελτιωθεί σύντομα, συνεπώς θα έχουμε πολλές ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων”, δηλώνει στην Bild ο κ. Βίσινγκ.

«Η κατάσταση στο ευρωπαϊκό σύστημα εναέριας κυκλοφορίας αποτελεί τεράστια πρόκληση για όλους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταφορών και σημειώνει ότι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού επηρεάζει όλο και περισσότερο την καθημερινότητα.

Όπως εξηγεί, οι αεροπορικές εταιρίες προχώρησαν σε μεγάλες περικοπές προσωπικού κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την αυξημένη ζήτηση.

Από την πλευρά των εργαζομένων, η αντιπρόεδρος της «Ver.di» Κριστίνε Μπέλε, η οποία είναι επίσης και αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Lufthansa, δηλώνει στην Augsburger Allgemeine Zeitung ότι «το καλοκαίρι θα είναι χαοτικό», καθώς η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω. «Αιτία είναι ο αναγκαστικός ευρωπαϊκός ανταγωνισμός στα αεροδρόμια και οι περικοπές προσωπικού της τάξης του 30-40%», αναφέρει.

Το lockdown της περιόδου της πανδημίας οδήγησε στην λύση της εργασίας περιορισμένου χρόνου και σε πολλές απολύσεις, ενώ πολλοί εργαζόμενοι αναζήτησαν απασχόληση σε άλλους κλάδους.

Αυτό το προσωπικό λείπει πλέον σε μεγάλο βαθμό, όταν αυξάνονται οι κρατήσεις, διευκρινίζει η κυρία Μπέλε και προβλέπει ότι «η κατάσταση θα είναι δραματική».

Η πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ταξιδιωτικών Πρακτορείων Μαρίγια Λίνχοφ, χαρακτηρίζει τις συνθήκες στα γερμανικά αεροδρόμια «απλά απίστευτες». Η επιθυμία του κόσμου για ταξίδια, όπως λέει στην BILD, δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά δύο χρόνια περικοπών «παίρνουν τώρα την εκδίκησή τους».

Τόσο κοντά πλέον στην θερινή σεζόν, θα πρέπει να περιμένουμε τα χειρότερα, προσθέτει.

Από την πλευρά τους οι αεροπορικές εταιρίες υπερασπίζονται τον εαυτό τους. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Γερμανικής Ενωσης Αεροπλοΐας Ματίας φον Ράντοφ υποστηρίζει ότι «οι κυβερνήσεις αποφάσισαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να άρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς» και ως εκ τούτου δεν έγινε αξιόπιστος σχεδιασμός για τη στελέχωση των εταιριών και την επανέναρξη της κυκλοφορίας.

Εδώ και εβδομάδες πάντως τα προβλήματα είναι αισθητά στα αεροδρόμια της Γερμανίας. Μόνο η Lufthansa σκοπεύει να ακυρώσει 900 πτήσεις από Μόναχο και Φρανκφούρτη για τον μήνα Ιούλιο.

Οπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, τα σοβαρότερα προβλήματα αναμένονται στα αεροδρόμια Φρανκφούρτης Αμβούργου, Ντίσελντορφ και Βερολίνου, ενώ κάπως καλύτερη φαίνεται η κατάσταση στο Μόναχο, όπου το προσωπικό ασφαλείας δεν ανήκει σε ιδιωτική εταιρία, αλλά σε εταιρία του κρατιδίου της Βαυαρίας.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα