ΔήμοιΔήμος Ελευσίνας

Η Ελευσίνα στο επίκεντρο της Ευρώπη ως πρωτεύουσα Πολιτισμού – Φαντασμαγορική η τελετή έναρξης

Με μεγάλη επιτυχία για την Ελευσίνα, την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, ολοκληρώθηκε το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, η τελετή έναρξης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Μια πολυδιάστατη παραγωγή σε σύλληψη/ιδέα του γενικού καλλιτεχνικού διευθυντή της διοργάνωσης, Μιχαήλ Μαρμαρινού και σκηνοθεσία του διακεκριμένου Βρετανού σκηνοθέτη Κρις Μπάλντουιν.

Η εκδήλωσε προσέλκυσε περισσότερους από 15.000 επισκέπτες από την Ελευσίνα, την Αττική και όλον τον κόσμο, και 3.000.000 θεατές, που την παρακολούθησαν μέσω δορυφόρου από το τηλεοπτικό δίκτυο της ΕΡΤ.

Αφιέρωμα στην Ελευσίνα από τον γαλλικό σταθμό France Culture

Με αφορμή τα εγκαίνια της Ελευσίνας-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023, ο γαλλικός σταθμός «France Culture» αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της πολιτιστικής του εκπομπής “Soft Power” στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και ειδικότερα στην Ελευσίνα.

Από ελληνικής πλευράς στην εκπομπή μίλησαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης Μιχαήλ Μαρμαρινός, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης και η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Έλλυ Ανδριοπούλου.

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός αναφέρθηκε στον ρόλο της πόλης στην Αρχαία Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως έχοντας υπάρξει διάσημο κέντρο κατά την Αρχαιότητα και βιομηχανική πόλη για εκατό χρόνια στη σύγχρονη εποχή, “η Ελευσίνα είναι έτοιμη να περάσει στην επόμενη φάση που είναι η αξιοποίηση της δυναμικής της με όχημα τον πολιτισμό”.

Επίσης ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης υποδέχθηκε την εκπομπή στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

«Η Ελλάδα διαθέτει πλούσια και σημαντική πολιτιστική κληρονομιά που είναι ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να την προστατεύσουμε να την μοιραστούμε και να την αναπτύξουμε. Αυτό δεν μας εμποδίσει να επενδύσουμε στη σύγχρονη τέχνη» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η πολιτιστική γιορτή στην Ελευσίνα

Η οικουμενική γιορτή στην Ελευσίνα συνεχίστηκε το βράδυ της Κυριακής ως αργά με χορούς, τραγούδι, μουσικές συναυλίες.

Στους δρόμους, στις πλατείες, στα ανενεργά βιομηχανικά κτίρια, έξω από το Παλαιό Ελαιουργείο, μετασχηματίζοντας για μια νύχτα την ακτογραμμή της μικρής αυτής Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας με την ιστορία και τις αντιφάσεις της σε ακτογραμμή πολιτισμού.

Η Τελετή Έναρξης που σχεδίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Μιχάηλ Μαρμαρινός με τους συνεργάτες του έδωσε σάρκα και οστά στο όραμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2023.

Η επιβλητική εκδήλωση της Τελετής στην θάλασσα, σε σκηνοθεσία του Βρετανού Κρις Μπόλντουιν, έδωσε με τρόπο εντυπωσιακό στίγμα ιστορίας και παράδοσης με πρωταγωνιστές τα καράβια και τους κατοίκους της ναυτικής πόλης, προεκτάσεις μυθολογίας του Κάτω και Πάνω κόσμου με την εναλλαγή σκότους/φωτός από δέσμες φωτός των προβολέων στον ουρανό, υπό τους ήχους της χορωδίας της Μαρίνας Σάττι «Chores».

Τη γιορτή της μετάβασης στη ζωή και τον πολιτισμό έδωσαν βιωματικά οι ομάδες γυναικών που καλωσόριζαν από τα ανοιχτά παράθυρα τους επισκέπτες τραγουδώντας πολυφωνικά, οι ποντιακές και κρητικές λύρες με τους χορευτές των τοπικών συλλόγων στους δρόμους, η φιλαρμονική του Δήμου Ελευσίνας με το θρυλικό τραγούδι «Στην Ελευσίνα μια φορά», ακόμα και σταθμευμένα αυτοκίνητα με νεαρούς οδηγούς και τη μουσική στην διαπασών. Η συναυλία των Stereo Nova στο πρώην εργοστάσιο Ιρις συνεχίζεται δυναμικά.

Την Τελετή Έναρξης χαιρέτησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινιάς, η υπουργός Πολιτισμού Λινά Μενδώνη, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης , ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου.

Το παρών έδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και σπουδαστές δραματικών σχολών έξω από το Παλιό Ελαιουργείο, με πανό και συνθήματα για την απόσυρση του προεδρικού Διατάγματος 85/2022.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Δήμοι