ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Η εγγονή του Ιωάννη Μεταξά σχολίασε τον ναζιστικό χαιρετισμό του Πλεύρη

Η εγγονή του Ιωάννη Μεταξά, του πρωθυπουργού και δικτάτορα της Ελλάδας, παρενέβη ύστερα από τον ναζιστικό χαιρετισμό και την αναφορά στον παππού της, από τον δικηγόρο Κωνσταντίνο Πλεύρη, στην δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η αρχαιολόγος Ιωάννα Φωκά, παιδί της μικρότερης κόρης του Ιωάννη Μεταξά, Νανάς, από τον γάμο της με τον γιατρό παθολόγο Ευγένιο Φωκά, ανάρτησε μια σειρά από ιστορικές φωτογραφίες του παππού της, στην προσωπική της σελίδα στο Facebook με την φράση «Καλημέρα Ελλάδα! Έτσι χαιρετούσε ο Μεταξάς», στέλνοντας έτσι την δική της απάντηση στο δικηγόρο Κωνσταντίνο Πλεύρη αναφορικά με το πως εκείνος χαιρετούσε τα πλήθη.

Οι φωτογραφίες δείχνουν τον Μεταξά να χαιρετά κανονικά και όχι με τον ναζιστικό χαιρετισμό.

Την αντίδραση της Ιωάννας Φωκά προκάλεσαν οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες που παρουσίασε στο δικαστήριο, ως συνήγορος του Ιωάννη Λαγού, ο Κωνσταντίνος Πλεύρης από την «Εθνική Οργάνωση Νεολαίας» του Μεταξά, όπου άπαντες χαιρετούσαν ναζιστικά, ενώ στην αναφορά του έκανε λόγο για «αυνάνες της Αριστεράς».

Ο ίδιος στην δικαστική αίθουσα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η δική για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή για τα γεγονότα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 και την δολοφονία του Παύλου Φύσσα ανέφερε:

«Κάποιες εφημερίδες έγραψαν ότι ο Λαγός είναι πρώην Ευρωβουλευτής. Κάποιοι τον αποκαλούν δολοφόνο. Υπάρχει παραβίαση τεκμηρίου αθωότητας. Υπάρχει απόφαση δικαστική που λέει ότι ο Κωνσταντίνος Πλεύρης έχει σχέση με τον ελληνικό εθνικισμό και όχι με τον ναζισμό και να μην ακούτε τους αυνάνες της Αριστεράς. Εμείς πιστεύουμε στον Μεταξά και χαιρετάμε έτσι».

Εκτός από το φωτογραφικό υλικό ο Κωνσταντίνος Πλεύρης κρατούσε κι ένα από τα βιβλία που έχει συγγράψει για την πολιτική πορεία και το έργο του Ιωάννη Μεταξά.

Σύμφωνα με την Ιωάννα Φωκά, ακόμα κι αν οι άλλοι δίπλα του χαιρετούσαν ναζιστικά με την ανύψωση του δεξιού χεριού, ο Ιωάννης Μεταξάς δεν έχει αποτυπωθεί σε τέτοια στάση.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα