FeaturedΕπικαιρότηταΚόσμος

Η χώρα που δεν ζητά πιστοποιητικό εμβολιασμού

Photo by doctorswithoutborders.org

Μπορεί ο έλεγχος του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τον κορωνοϊό να είναι πλέον καθημερινότητα για τους περισσότερους πολίτες, τουλάχιστον στην Ευρώπη, ωστόσο υπάρχει μια χώρα, που θα θεωρείται παράδεισος για τους αρνητές, η οποία δεν ζητά το συγκεκριμένο έγγραφο από τους ξένους ταξιδιώτες.

Ο λόγος για τη Βραζιλία, καθώς η κυβέρνηση της χώρας απέκλεισε την Τρίτη (7/12) κάθε ενδεχόμενο να ζητείται πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της COVID-19 από τους ξένους που φτάνουν στην επικράτειά της.

Και αυτό, διότι ο πρόεδρος της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου, συνέκρινε την συγκεκριμένη πρόταση που υπέβαλε ο βραζιλιάνικος φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης, με «λουρί» για ζώα.

«Δεν γίνεται να κάνουμε διακρίσεις μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, να επιβάλλουμε περιορισμούς (…). Η επιστήμη ξέρει ήδη ότι τα εμβόλια δεν αποτρέπουν εντελώς τη μετάδοση του ιού», είπε στον Τύπο ο υπουργός Υγείας Μαρσέλου Κεϊρόγκα, έπειτα από συνεδρίαση των συναρμοδίων υπουργών στην προεδρία της Βραζιλίας, υπό τον αρχηγό του κράτους.

Σε καραντίνα πέντε ημερών οι ανεμβολίαστοι

Πάντως. αυτός ο τελευταίος είπε πως επειδή τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής Omicron του SARS-CoV-2 είναι ακόμη άγνωστα, η Βραζιλία θα ζητεί οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες να «τίθενται σε καραντίνα για πέντε ημέρες», όπως αναφέρεται σε άλλη σύσταση της ANVISA, του φορέα επιδημιολογικής επιτήρησης.

Μετά την παρέλευση της περιόδου αυτής, κι αφού υποβάλλονται σε τεστ PCR με αρνητικό αποτέλεσμα, “οι ξένοι που έρχονται για τουρισμό θα μπορούν να απολαμβάνουν τις ομορφιές της υπέροχης Βραζιλίας μας”, πρόσθεσε.

Μέχρι χθες, απαιτείτο απλά να προσκομίζεται βεβαίωση πως οι ξένοι ταξιδιώτες είχαν υποβληθεί σε μοριακό τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μπολσονάρου εναντίον του υγειονομικού διαβατηρίου, ο κ. Κεϊρόγκα έκρινε ότι «μερικές φορές είναι προτιμότερο να χάσεις την ζωή σου παρά την ελευθερία σου».

«Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε πολεμική, αλλά πρόκειται για θεμελιώδη δικαιώματα που έχουν τεράστια σημασία», επέμεινε χαρακτηριστικά.

«Τι είναι αυτό το λουρί που θέλουν να περάσουν στον λαό της Βραζιλίας;»

Μετά τη δημοσιοποίηση των συστάσεων της ANVISA, ο ακροδεξιός πρόεδρος, ο οποίος έχει πει πως δεν προτίθεται να εμβολιαστεί, απέρριψε την ιδέα του υγειονομικού διαβατηρίου που εισηγήθηκε ο φορέας.

«Ρωτάμε, γιατί υγειονομικό διαβατήριο; Τι είναι αυτό το λουρί που θέλουν να περάσουν στον βραζιλιάνικο λαό; Κι η ελευθερία μας; Προτιμώ να πεθάνω παρά να μου στερήσουν την ελευθερία μου», τόνισε.

Η ANVISA συνέστησε να ζητείται πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού κατά της νόσου Covid-19 από τους ξένους ταξιδιώτες που φτάνουν στη Βραζιλία, καθώς έχουν πλέον επιβεβαιωθεί εργαστηριακά έξι κρούσματα της Omicron, ενώ αναμένεται μεγάλη προσέλευση τουριστών ενόψει των εορτών του τέλους της χρονιάς.

Τις τελευταίες ημέρες, οι αρχές σε τουλάχιστον 20 από τις 27 πολιτείες της Βραζιλίας, ανάμεσά τους στη Σαν Πάουλου και στη Ρίο ντε Ζανέιρο, ανακοίνωσαν ότι θα αναστείλουν, προληπτικά, τους εορτασμούς για το νέο έτος.

Η Βραζιλία έχει καταγράψει πάνω από 616.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 αφ’ ότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στο έδαφός της.

Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured