Περιφέρεια ΑττικήςΠεριφέρειες

«Η Ανατολική Αττική σέρνει τον χορό»

Με μεγάλη επιτυχία και αποσπώντας θετικές κριτικές από τους θεατές και τους συμμετέχοντες συλλόγους, ολοκληρώθηκε η διήμερη χορευτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής με τίτλο «Η Ανατολική Αττική σέρνει τον χορό».

Η εκδήλωση έλαβε χώρα το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στην κεντρική πλατεία Παιανίας, με τη στήριξη της δημοτικής αρχής.

Η πρώτη ημέρα της εκδήλωσης, η 3η Συνάντηση Εθνοτοπικών Συλλόγων Ανατολικής Αττικής, ήταν αφιερωμένη σε χορούς και τραγούδια από τη Μικρά Ασία, τη Θεσσαλία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τον Πόντο, την Κρήτη και τις Κυκλάδες.

Οι εθνοτοπικοί σύλλογοι που εδρεύουν στην Ανατολική Αττική, έχοντας την περιοχή καταγωγής τους ως σημείο αναφοράς της ύπαρξής τους, προσπαθούν με κάθε τρόπο να μεταφέρουν την πατρίδα τους στην περιοχή που σήμερα κατοικούν και προσφέρουν πολύτιμο έργο στη διατήρηση, τη διάσωση και διάδοση των τοπικών πολιτισμών.

Τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε η 1η Συνάντηση Αρβανιτών Ανατολικής Αττικής, στην οποία συμμετείχαν με χορούς και δρώμενα (αναπαράσταση Αρβανίτικου γάμου), χορευτικές ομάδες από τους Δήμους Μαρκοπούλου, Λαυρεωτικής, Ωρωπού, Σαρωνικού και Παιανίας.

Την εκδήλωση πλαισίωσε πολυμελής ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής αποτελούμενη από καταξιωμένους μουσικούς και τραγουδιστές, η οποία συνέχιζε να παίζει παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια για τους θεατές που γέμισαν την πλατεία της Παιανίας, οι οποίοι μετά τέλος των παρουσιάσεων των συλλόγων, ανέβηκαν στην εξέδρα και χόρεψαν στήνοντας ένα γλέντι που κράτησε για αρκετή ώρα.

Στόχος της Περιφέρειας Αττικής είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στον πολιτισμό να μην είναι πολυτέλεια αλλά δικαίωμα, για τον λόγο αυτό επιλέχθηκε από φέτος η χορευτική εκδήλωση της Περιφέρειας στην Ανατολική Αττική να γίνεται σε ανοιχτό χώρο, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες να απολαμβάνουν όμορφες μουσικοχορευτικές βραδιές, παραδοσιακά γλέντια βγαλμένα από τα παλιά αλλά και να γνωρίσουν τους χορευτικούς συλλόγους της Ανατολικής Αττικής.

Η Περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της φετινής εκδήλωσης, τη Δημοτική Αρχή Παιανίας για τη φιλοξενία και τη στήριξη που παρείχε, τον πατέρα Μιχαήλ Νικολογιάννη και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής για την παραχώρηση του αύλειου χώρου έμπροσθεν του ναού για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, τους εθελοντές του Λυκείου Ελληνίδων Παιανίας για τη βοήθεια σε πρακτικά θέματα της διοργάνωσης και κυρίως τους συλλόγους και τα χορευτικά συγκροτήματα που συμμετείχαν και ανανεώνει το ραντεβού για την επόμενη χρονιά με στόχο η συγκεκριμένη διοργάνωση να καθιερωθεί σε θεσμό, διατηρώντας τον βασικό εθνοτοπικό της χαρακτήρα με την ανάδειξη χορών, τραγουδιών και εθίμων από όλη την Ελλάδα.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Περιφέρεια Αττικής