ΕπικαιρότηταΠολιτική

Η Αφρική το “σωσίβιο” της Ιταλίας στο φυσικό αέριο

Τα θεμέλια μιας νέας τάξης πραγμάτων θέτει η ενεργειακή κρίση με μοχλό τα ανακλαστικά της εκάστοτε χώρας στην αντιμετώπισή της, αλλά και με τις μακροχρόνιες σχέσεις που τη δεσμεύουν.

Η Ιταλία τα καταφέρνει πολύ καλύτερα από τη Γερμανία χάρη στους μακροχρόνιους δεσμούς της με χώρες της Αφρικής, πολλές από τις οποίες της προσέφεραν εναλλακτικούς ενεργειακούς πόρους.

Τις εβδομάδες αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής ενεργειακής Eni Κλάουντιο Ντεσκάλτζι, επισκέφθηκε μεγάλο αριθμό από τις αφρικανικές χώρες που εξάγουν φυσικό αέριο.
Στο πλαίσιο της περιοδείας του αυτής, συναντήθηκε με αξιωματούχους της Αλγερίας, της Ανγκόλας, της Αιγύπτου και του Κονγκό, συχνά συνοδευόμενος από ανώτερους αξιωματούχους της ιταλικής κυβέρνησης.
Η κρατικά ελεγχόμενη Eni και μέσω αυτής η Ιταλία πέτυχε με τον τρόπο αυτό να αναπτύξει περαιτέρω τις υφιστάμενες σχέσεις συνεργασίας με τις χώρες αυτές και να διασφαλίσει πρόσθετες εισαγωγές φυσικού αερίου, που θα υποκαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό το αέριο της Ρωσίας.
Οπως τονίζει ο Μάρτιν Μέρφι, ειδικός θεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην εταιρεία ερευνών Wood Mackenzie, η Ρωσία ήταν και για την Ιταλία ο σημαντικότερος προμηθευτής της σε αέριο επί πολλά χρόνια. Η χώρα είχε, όμως, ευρύτερο φάσμα προμηθευτών και μακροχρόνιες σχέσεις με την Αφρική.

Εν μέρει λόγω της μακράς εμπειρίας της από οικονομικές κρίσεις, κατόρθωσε να ελιχθεί και δεν θα χρειαστεί να επιβάλει δελτίο στα καύσιμα και η κυβέρνησή της θριαμβολογεί.

Οπως επισημαίνει ο Αλμπέρτο Τσιό, πρώην υπουργός Βιομηχανίας της Ιταλίας και πρώην μέλος του Δ.Σ. της Eni, «το ότι χαίρει εκτίμησης ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Eni, Ντεσκάλτζι, σε πολλές αφρικανικές χώρες αποτελεί σαφώς ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ιταλίας».

Η Ρώμη επέδειξε μια ευελιξία που δεν μπόρεσαν να μιμηθούν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αφού κατανάλωσε πέρυσι 29 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου, που ήταν το 40% των εισαγωγών της στο είδος.

Τώρα,  υποκαθιστά σταδιακά περίπου τα 10,5 δισ. κ.μ. από άλλες χώρες. Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών της θα προέλθει από την Αλγερία, που θα αυξήσει τις εξαγωγές αερίου στην Ιταλία κατά σχεδόν 20% στα 25,2 δισ. κ.μ. και θα αποτελεί εφεξής τον κυριότερο προμηθευτή ενέργειας για τη Ρώμη, καθώς θα αντιπροσωπεύει το 35% των εισαγωγών της, ενώ το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές ενέργειας στην Ιταλία έχει ελαχιστοποιηθεί.

Αλλωστε, από την επόμενη άνοιξη θα αρχίσει να εισάγει LNG από Αίγυπτο, Κατάρ, Κονγκό, Νιγηρία και Ανγκόλα.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα