ΕΝΠΕΚΕΔΕΦορείς-Οργανισμοί

Η 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση στην Κρήτη

Eκπρόσωποι της Ελληνικής και Γερμανικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπέγραψαν το κείμενο της κοινής διακήρυξης της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ειδική τελετή στη Χερσόνησο της Κρήτης.

Η Κοινή Διακήρυξη υπεγράφη παρουσία του νέου επιτετραμμένου της Καγκελαρίου Μέρκελ και Κοινοβουλευτικού υφυπουργού Νόρμπερτ Μπάρτλε, του Πρόεδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, του Roger Kehle Αντιπροέδρου της Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Γερμανίας του Ομόσπονδου κρατιδίου της Βάδης-Βυτεμβέργης, του Gerhard Bauer Επάρχου της Ενωσης Περιφερειών της Γερμανίας και του εκπροσώπου της ΕΝΠΕ στην Ελληνογερμανική Συνέλευση Πέτρου Τατούλη.

Οι κεντρικοί στόχοι οι οποίοι έχουν τεθεί μέσω της διακήρυξης, αφορούν στους τομείς Τουρισμού, Ενέργειας Περιβάλλοντος και διαχείρισης υδάτινων πόρων, Διαχείρισης Αποβλήτων, Γεωργία, Νεολαία και κοινωνικά ζητήματα, Διοίκηση σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο, Πολιτισμού και Τοπικής Οικονομίας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην αναγκαιότητα η «Ευρώπη να αποκτήσει σε όλα τα κράτη μέλη της Ενωσης μία δυνατή βάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να στρέψει την προσοχή της και πάλι σε ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της: Τους Δήμους της, τις Επαρχίες και τις Περιφέρειές της. Η ενδυνάμωση και η ανάπτυξή τους, αποτελεί αποφασιστικό στοιχείο για τη συνοχή της Ευρώπης».

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στη διακήρυξη «οι βασικές αρχές της ιεράρχησης (επικουρικότητας) και της αναλογικότητας πρέπει να μετουσιωθούν σε πολιτικές στην πράξη. Ό,τι μπορεί να ρυθμιστεί σε Τοπικό-Περιφερειακό ή σε επίπεδο κρατών μελών, θα πρέπει να ρυθμίζεται εκεί».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κατά τη διάρκεια της υπογραφής του σχετικού κειμένου, υπογράμμισε:

«Η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού εργάζεται συστηματικά για την επίλυση των πρακτικών αναγκών των τοπικών μας κοινωνιών μας. Με συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις βάζουμε τις βάσεις για να υλοποιηθούν οι στόχοι της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης».

Στη συνέχεια προσέθεσε ότι στη Χερσόνησο της Κρήτης μπήκαν οι ουσιαστικές βάσεις, προκειμένου στην 9η διάσκεψη που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο του 2019 στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο δήμο του Erding να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα.

Παίρνοντας τον λόγο ο Γερμανός Επιτετραμένος Νόρμπερτ Μπάρτλε, ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Πατούλη, επισημαίνοντας ότι «οι σημαντικοί στόχοι» υλοποιούνται από «σημαντικούς άνδρες όπως είναι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ».

Σύμφωνα με τον Γερμανό αξιωματούχο, Ελλάδα και Γερμανία συνεργάζονται στενά τόσο σε κυβερνητικό, όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Για πρώτη φορά, κατά τη λήξη των εργασιών υπεγράφη και κοινή διακήρυξη σε επίπεδο εκπροσώπων των δύο κυβερνήσεων.

Τη διακήρυξή υπέγραψαν ο εντεταλμένος της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Νόρματ Μπάρτλε και ο Βασίλης Τσολακίδης εκ μέρους της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, η οποία έχει οριστεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως εντεταλμένη για την Ελληνογερμανική Συνέλευση.

 

 

Προτεινόμενα

ΠΟΕ-ΟΤΑ

Σε 24ωρη απεργία οι δήμοι

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) προχωράει σήμερα σε 24ωρη πανελλαδική απεργία και ...

Περισσότερα σε:ΕΝΠΕ