COVID-19ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Η 4η δόση εμβολίου “ανοικτή” για το φθινόπωρο

Οδεύουμε προς την κορύφωση του νέου κύματος που έφερε η «Omicron 2» και για τον λόγο αυτό η Επιτροπή των Ειδικών αποφάσισε να μην γίνει καμία νέα άρση περιοριστικού μέτρου μέχρι το τέλος του μηνός Απριλίου.

Αυτό υπογράμμισαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας.

Αυτή την στιγμή, τα ενεργά κρούσματα στο λεκανοπέδιο φτάνουν τα 176.000  και προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία  εξήγησε η κυρία Γκάγκα, η οποία έκανε εκ νέου έκκληση για την τήρηση των υφιστάμενων μέτρων.

“Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς η πανδημία είναι σε έξαρση”, υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός.

Βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του πανδημικού κύματος της «Omicron 2» σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι ωστόσο προκαλεί  ανησυχία η αύξηση των κρουσμάτων στις διάμεσες ηλικίες.  Γι’ αυτό τον λόγο αναμένεται περαιτέρω αύξηση των νοσηλειών τις επόμενες εβδομάδες είπε.  Σήμερα έχουμε 3.500 νοσηλευόμενους ασθενείς και σε Αττική και νότια Ελλάδα αναμένεται μικρή αύξηση των νέων διασωληνώσεων.

Σημαντική αύξηση στα ενεργά κρούσματα

«Υπάρχει σταθεροποίηση, αλλά με σαφή μετακίνηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα ενεργά κρούσματα, που φτάνουν τα 176.000», είπε από την πλευρά της η Βάνα Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι επικρατεί η παραλλαγή Όμικρον στην οποία οφείλεται η έξαρση των τελευταίων εβδομάδων, ενώ ανησυχεί η διάμεση ηλικία κρουσμάτων, που πλέον είναι τα 41 έτη.

Η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε επίσης ότι δεν θα γίνει καμία νέα άρση μέτρου μέχρι το τέλος Απριλίου.

“Οσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να προσέχουν περισσότερο”, είπε και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σωτήρης Tσιόδρας στην Επιτροπή, διατηρείται στο  ακέραιο η προστασία του εμβολίου έναντι της νόσησης. «Είναι λάθος όσοι λένε ότι δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν επειδή έχουν νοσήσει», σημείωσε η καθηγήτρια.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για 4η δόση 

Η κυρία Γκάγκα απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για τα αντιικά χάπια, καθώς γίνονται 770 αιτήσεις την ημέρα.

Για το μονοκλωνικό της Astra Zeneca, είπε ότι δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία.

Η κυρία Παπαευαγγέλου ερωτηθείσα για την πιθανότητα χορήγησης 4ης δόσης είπε ότι “μελετάμε όλα τα κλινικά δεδομένα για την τέταρτη δόση και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν και οι άλλες χώρες”.

«Το φθινόπωρο πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί επαναληπτική δόση» σημείωσε και επανέλαβε ότι η προστασία που προσφέρει η τρίτη δόση, είναι πολύ μεγαλύτερη από τις δύο.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, «τουλάχιστον δέκα self test έχει κάνει ο καθένας από εμάς στη χώρα», ενώ απέδωσε στον εμβολιασμό το χαμηλό ποσοστό που καταγράφουν οι αριθμοί όσον αφορά τους σκληρούς δείκτες, δηλαδή τις διασωληνώσεις και τους θανάτους.

«Σιγά-σιγά μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «οι ευπαθείς και οι ηλικιωμένοι δεν θα πρέπει να τον υποτιμούν και να έρχονται άμεσα σε επαφή με το θεράποντα γιατρό τους», για να τους δώσει τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν.

Οπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι οι ανεμβολίαστοι στις μεγάλες ηλικίες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, προβλέπουμε ύφεση τους επόμενους έναν με δύο μήνες.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:COVID-19