ΕπικαιρότηταΚόσμος

H Βραζιλία σπάει το φράγμα των 700.000 θανάτων εξαιτίας της Covid-19

Στη Βραζιλία ξεπεράστηκε χθες Τρίτη το όριο των 700.000 θανάτων εξαιτίας της Covid19.

Tρία χρόνια μετά τον πρώτο θάνατο εξαιτίας της πανδημίας, καθώς το πληθυσμιακά μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής θρηνεί τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στην υφήλιο, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας.

Ο πρώτος θάνατος στη Βραζιλία, μιας γυναίκας περίπου πενήντα ετών στο Σάο Πάολο (νοτιοανατολικά), διαπιστώθηκε στις 12η Μαρτίου 2020, όταν ξεκινούσε η βασανιστικά μακρά υγειονομική κρίση που έφτασε στα όριά τους τα νοσοκομεία, τα νεκροτομεία και τα νεκροταφεία της χώρας.

Μόνο οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει χειρότερο απολογισμό, με πάνω από 1,1 εκατoμμύριο νεκρούς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Επισήμως, η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 6,8 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αν και ο αριθμός αυτός θεωρείται γενικά πολύ υποτιμημένος σε σχέση με την πραγματικότητα.

Η διαχείριση της κρίσης στη Βραζιλία σημαδεύτηκε από ασταμάτητες πολεμικές, ειδικά ανάμεσα στους επιστήμονες και στον ακροδεξιό πρώην πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Αυτός ο τελευταίος δήλωνε για καιρό ότι η Covid-19 δεν ήταν παρά μια «γριπούλα», διαφήμιζε αναποτελεσματικές θεραπείες, εναντιωνόταν στον εμβολιασμό. Αντιτάχθηκε στα περιοριστικά μέτρα για να προστατευθεί η μεγαλύτερη η οικονομία της Λατινικής Αμερικής, ενώ απευθυνόταν συχνά σε πλήθη κόσμου, συνήθως χωρίς μάσκα.

Ο διάδοχός του, ο κεντροαριστερός Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, κατηγόρησε τον κ. Μπολσονάρου για «γενοκτονία».

Τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού και ο ίδιος έλαβε την 5η του δόση, μπροστά στις κάμερες, μόλις πριν από έναν μήνα, τον Φεβρουάριο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα