ΑρθρογραφίαΕπικαιρότηταΠολιτική

H ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων οδηγεί σε μια ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η κυβέρνηση της ΝΔ με την ανάληψη των καθηκόντων της έθεσε σε άμεση εφαρμογή μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων με σαφέστατο στόχο την  αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου του 2019.

  • Του Γιώργου Μπαλάφα*

Από τότε μέχρι σήμερα κάθε μήνα σχεδόν προκύπτει και άλλη απόφαση της Δικαιοσύνης που αποδομεί τη δήθεν θεσμική θωράκιση των νομοθετημάτων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας όπως η απόφαση του Γ’ τμήματος του ΣτΕ (760/2022), η οποία κρίνει ως αντισυνταγματική την απόφαση για υπερενίσχυση της διοικούσας παράταξης στις επιτροπές των Δήμων.

Σύμφωνα με την παραπεμπτική απόφαση  προς την ολομέλεια η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο αντισυνταγματικά ενίσχυσε την παρουσία της διοικούσας παράταξης αλλά και αντισυνταγματικά προέβη σε αθρόα μεταφορά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων, σοβαρού οικονομικού αντικειμένου από το εκλεγμένο όργανο διοίκησης του Δήμου, το δημοτικό συμβούλιο στις οικονομικές επιτροπές.

Δυστυχώς, η ΝΔ πάντοτε κρατούσε αποστάσεις από την πραγματική έννοια των μεταρρυθμίσεων και της προοδευτικής εξέλιξης. Ευτυχώς για την τοπική αυτοδιοίκηση οι ημέρες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι μετρημένες και η νέα προοδευτική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα σταθεί αρωγός στο έργο των Δήμων και Περιφερειών.

Μία νέα προοδευτική κυβέρνηση είναι αναγκαίο να προτείνει και να εφαρμόσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση  του διοικητικού συστήματος και γενικά της Δημόσιας Διοίκησης σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις. Μια πραγματική διοικητική αναδιάρθρωση η οποία θα ενισχύσει αλλά και θα αποσαφηνίσει τις σχέσεις μεταξύ κεντρικού κράτους, τοπικών δημόσιων θεσμών και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Θα οδηγήσει σε μια ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, πόρων και εξουσιών, άρα συνεπώς σε μια ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση. Για μια τοπική αυτοδιοίκηση η οποία θα έχει όχι μόνο οικονομική  επάρκεια και αυτοτέλεια αλλά και ενισχυμένο ρόλο στην κοινωνική πολιτική, στην κοινωνική οικονομία αλλά και στην επιχειρηματικότητα.

Η μεταρρύθμιση αυτή οφείλει να συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα υποστήριξης που θα περιλαμβάνει τεχνική και οικονομική βοήθεια αλλά και ανθρώπινους πόρους, από ένα κοστολογημένο πρόγραμμα αλλά και από ένα σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής. Με ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και θεσμικά κατοχυρωμένος έλεγχος που με σύντομες και αποτελεσματικές διαδικασίες θα εξετάζει ως προς τη νομιμότητα τις αποφάσεις και τις ενέργειες που προέρχονται από τα όργανα της αυτοδιοίκησης (Δήμαρχος, Περιφερειάρχης, επιτροπές και συμβούλια) με στόχο την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ μια προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα σταθεί δίπλα στην τοπική αυτοδιοίκηση στην προσπάθεια ενίσχυσης του ρόλου της, στη στήριξη της ώστε να επιτελεί χωρίς ανυπέρβλητες γραφειοκρατικές δυσκολίες το έργο της, για μια ψηφιακή, σύγχρονη τοπική αυτοδιοίκηση.

 

* Ο Γιώργος Μπαλάφας είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και περιφερειακός σύμβουλος Βόρειου Τομέα Αττικής

 


Τα κείμενα που αναρτώνται στην «Αρθρογραφία» εκφράζουν προσωπικές απόψεις. Η ιστοσελίδα inthecity.gr δεν υιοθετεί απαραιτήτως τις θέσεις αυτές.


 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Αρθρογραφία