ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω την Κυριακή τα ξημερώματα

Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, δηλαδή στις 31 Οκτωβρίου 2021 γυρίζουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω και περνάμε στη χειμερινή ώρα.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί μεγάλη συζήτηση καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019 είχε ψηφίσει υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας από θερινή σε χειμερινή από εφέτος, κάτι που όμως τελικά δεν εφαρμόστηκε.

Μπορεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να είχε αποχαιρετήσει το μέτρο με ανακοίνωσή του την περασμένη άνοιξη, ωστόσο αφού η κατάργηση του μέτρου πάγωσε για εφέτος, εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για την αλλαγή της ώρας την ερχόμενη Κυριακή.

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η συζήτηση για το μέτρο και οι παράγοντες που πάγωσαν την κατάργησή του

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρώπη θέλει να βάλει τέλος στην αλλαγή της ώρας δύο φορές τον χρόνο.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας το 2019 σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας παράλληλα τα κράτη μέλη ελεύθερα να αποφασίσουν την επίσημη ώρα τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Κομισιόν.

Η τελική απόφαση, ωστόσο, βρίσκεται στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το δεύτερο να έχει εγκρίνει την πρόταση της Κομισιόν και το πρώτο να μην έχει ακόμα οριστικοποιήσει τη θέση του.

Η απόφαση προέβλεπε ότι η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021 για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα.

Φαίνεται πως για το πάγωμα της απόφασης παίζει ρόλο ένας συνδυασμός παραγόντων. Βασικό ρόλο έπαιξε η πανδημία του κορονοϊού, αφήνοντας στο περιθώριο τη συζήτηση για το μέτρο. Ρόλο επίσης, αλλά σε μικρότερο βαθμό έπαιξε και το Brexit.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα