Αρθρογραφία

* Γράφει ο Βαγγέλης Χωραφάς: Εικόνες ενός δυστοπικού μέλλοντος

Στο τέλος της περασμένης χρονιάς, δύο δημοσιεύματα, έδωσαν νέα στοιχεία για το ενδεχόμενο ενός δυστοπικού μέλλοντος, που βρίσκεται ήδη εδώ.

Βαγγέλης Χωραφάς

Δεν είναι τυχαίο, ότι οι δυτικές εφημερίδες έδωσαν μεγάλη προσοχή σε δημοσίευμα της South China Morning Post: η Εισαγγελία του Λαού της περιοχής Πουντόνγκ της Σαγκάης, αναπτύσσει ένα σύστημα στο οποίο η δημόσια εισαγγελία ανατίθεται στην τεχνητή νοημοσύνη, μια τεχνολογία που έχει ήδη υιοθετηθεί στις περισσότερες φυλακές της χώρας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, θα είχε πάνω από 97% ακρίβεια και θα ήταν ένας πολύ καλός τρόπος για να μειωθεί ο φόρτος εργασίας στους εισαγγελείς.

Το σύστημα σχεδιάστηκε χρησιμοποιώντας περισσότερες από 17.000 υποθέσεις μεταξύ 2015 και 2020 και θα μπορούσε να εντοπίσει οκτώ διαφορετικά εγκλήματα, τα πιο συνηθισμένα στη Σαγκάη, από επικίνδυνη οδήγηση έως απάτη με πιστωτικές κάρτες, αλλά έχουν ήδη προγραμματιστεί ενημερώσεις με νέα εγκλήματα.

«Μερικές φορές η ζωή δεν έχει νόημα, είμαστε εδώ για να προσευχηθούμε για σένα», είναι μια από τις πολλές διαφημίσεις που κυκλοφόρησε στο Facebook μια αμερικανική εκκλησία Αντβεντιστών της Εβδομης Ημέρας, με την οποία προσπαθεί να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες.

Εκτός από αυτή, χιλιάδες άλλες εκκλησίες κινούνται με τον ίδιο τρόπο.

Στις ΗΠΑ, τα τοπικά θρησκευτικά ιδρύματα αποφάσισαν στην πραγματικότητα να υιοθετήσουν το ίδιο πολιτικό όπλο για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν την εκκοσμίκευση και να στρατολογήσουν πιστούς: τα Big Data.

Μετά τον έλεγχο των ανθρώπων με βάση προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο, φτάνουν τον εντοπισμό εκείνων που περνούν δύσκολες στιγμές στη ζωή τους, στους οποίους οι εκκλησίες προωθούν τις διαφημίσεις τους.

 

Πηγή: https://ipolizei.gr/eikones-enos-dustopikou-mellontos/

 

* O Βαγγέλης Χωραφάς, διευθυντής της ιστοσελίδας γεωπολιτικής https://www.geoeurope.org/, δημοσιεύει καθημερινά πρωτότυπα άρθρα και αναλύσεις και στην προσωπική του σελίδα στο facebook (https://www.facebook.com/vangelis.chorafas).

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Αρθρογραφία