ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Γνωρίζατε ότι «τρώνε» πρόστιμα και οι πεζοί;

Οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να είναι προσεκτικοί στους δρόμους και φυσικά να ακολουθούν πιστά όσα προβλέπει ο ΚΟΚ. Ωστόσο, το ίδιο καλούνται να κάνουν και οι πεζοί.

Ένας πολίτης μπορεί να δεχθεί πρόστιμο για διάφορους λόγους, όπως ο ρουχισμός στην οδήγηση, η σειρά στο φανάρι, το «καβάτζωμα» θέσης και πολλά άλλα.

Πρακτικά οι πεζοί θεωρούνται οι πιο ευάλωτοι χρήστες του δρόμου, όμως δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να αποτελέσουν αιτία για σοβαρά ατυχήματα.

Ένας οδηγός μπορεί να χρειαστεί να κάνει έναν ελιγμό που να τον οδηγήσει σε πρόσκρουση, ώστε να αποφύγει έναν πεζό από ένα σημείο στο οποίο δεν θα έπρεπε να είναι εξ’ αρχής.

Τι προβλέπει ο ΚΟΚ για τους πεζούς

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας φροντίζει να ρυθμίζει τον τρόπο χρήσης του δρόμου για όλους. Έτσι συμπεριλαμβάνει μία σειρά από διατάσεις εντός του Άρθρου 38 που αφορούν την κυκλοφορία των πεζών.

Αν και σπάνια γίνεται χρήση του από τις Αρχές, αυτό δε σημαίνει πως η επιβολή ενός προστίμου είναι απίθανη.

Πού βαδίζουν οι πεζοί

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ οι πεζοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν το πεζοδρόμιο, όμως στην περίπτωση που κουβαλούν κάποιο βαρύ αντικείμενο, βρίσκονται σε πλήθος ή χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο, μπορούν να κάνουν χρήση του οδοστρώματος πάντα όμως με τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Δύο από αυτές είναι:

  • Να περπατούν ανάποδα από την κυκλοφορία για να βλέπουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα
  • Να βρίσκονται πάντα κοντά στο πεζοδρόμιο

Τι απαγορεύεται;

Ένας πεζός δεν μπορεί να υπερπηδά εμπόδια όπως δοκούς, αλυσίδες, νησίδες, κιγκλιδώματα και διάφορες άλλες κατασκευές που έχουν τοποθετηθεί από τον Δήμο, την Περιφέρεια ή την Τροχαία για ειδικούς λόγους.

Έτσι αν δεν υπάρχει πρόσβαση κάπου αυτό σημαίνει πως δεν προσπαθούμε να μπούμε, αλλά κάνουμε τον κύκλο.

Τα φανάρια ισχύουν και για τους πεζούς

Πολλοί θεωρούν πως το κόκκινο ισχύει μόνο για τα αυτοκίνητα. Λάθος ο «Σταμάτης» και ο «Γρηγόρης» στα φανάρια, είναι οι ενδείξεις για το πότε μπορούν οι πεζοί να διασχίσουν με ασφάλεια τον δρόμο.

Στην περίπτωση παρουσίας τροχονόμου θα πρέπει να πάρουν το κατάλληλο σήμα για να περάσουν.

Αυτό σημαίνει λοιπόν πως ένας πεζός δεν θα πρέπει να περπατά στον δρόμο χωρίς λόγο ή να περνάει από σημεία που δεν υπάρχουν διαβάσεις, εναλλακτικά θα αντιμετωπίσει πρόστιμο ύψους 40 ευρώ το οποίο αν και σπάνιο, δεν είναι καθόλου απίθανο.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα