ΔήμοιΔήμος Πειραιά

Γ. Μώραλης – Π. Ταγκαλής, για την αξιοποίηση του ιστορικού κινηματογράφου «Καλιφόρνια»

Με τον δήμαρχο Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή συναντήθηκε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, με τον οποίο συζήτησαν την οριστικοποίηση των διαδικασιών για την αξιοποίηση του ιστορικού κινηματογράφου «Καλιφόρνια» από τον Δήμο Πειραιά.

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε το κείμενο της προγραμματικής σύμβασης που θα υπογραφεί από τις δύο πλευρές, προκειμένου να προχωρήσει η πλήρης ανακατασκευή  του εμβληματικού  κινηματογράφου.

Η παραχώρηση από τον Δήμο Δελφών του ιστορικού κτιρίου, που βρίσκεται στην Ε’ Δημοτική Κοινότητα, είναι 25ετούς διάρκειας. Ο  Δήμος Πειραιά θα αναλάβει την κατάρτιση των μελετών της πλήρους ανακατασκευής, την ένταξή της σε χρηματοδοτικό εργαλείο, καθώς και την επίβλεψη της κατασκευής του κτιρίου.

Η προγραμματική σύμβαση θα λάβει έγκριση από τα  Δημοτικά Συμβούλια των δύο πόλεων, όταν και θα ανακοινωθούν αναλυτικότερα οι λεπτομέρειες της ανακατασκευής του «Καλιφόρνια».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης Δημήτρης Καρύδης και ο Διευθυντής Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Αντώνης Μήλιας.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης τόνισε σε δήλωσή του:

«Ενα ακόμη ιστορικό κτήριο στον Πειραιά, το οποίο παρέμενε αναξιοποίητο για πάρα πολλά χρόνια, θα αρχίσει το επόμενο διάστημα να αναγεννιέται και να παίρνει «ζωή», γεγονός που με γεμίζει υπερηφάνεια. Σε άριστη συνεργασία με τον συνάδελφό μου δήμαρχο Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή, οριστικοποιήσαμε όλες τις λεπτομέρειες για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης, η οποία προβλέπει την πλήρη ανακατασκευή του εμβληματικού κινηματογράφου «Καλιφόρνια». Ενός χώρου στην Ε’ Δημοτική Κοινότητα, με μεγάλη ιστορική σημασία και για τις δύο πόλεις. Στην συνάντησή μας, διαπίστωσα, για ακόμη μια φορά, το έμπρακτο ενδιαφέρον του Δήμου Δελφών να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το «Καλιφόρνια»,  το οποίο χρονολογείται από το 1936. Κοινός μας στόχος είναι η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μας, με την αξιοποίηση του «Καλιφόρνια» ως Πολιτιστικού Κέντρου. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ο Πειραιάς αποκτά έναν ακόμη σημαντικό χώρο πολιτισμού. Σε συνδυασμό με το Δημοτικό Θέατρο, τη Δημοτική Πινακοθήκη και τον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Κ. Κωσταράκος” στα Καμίνια, δημιουργούμε ένα ισχυρό «πλέγμα» πολιτισμού, που θα διαχέεται σε ολόκληρη την πόλη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Δελφών για την εξαιρετική μας συνεργασία».

Ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, ανέφερε:

«Συναντήθηκα με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, με τον οποίο έχω εξαιρετική συνεργασία και συζητήσαμε όλες τις λεπτομέρειες που θα οδηγήσουν στην πλήρη ανακατασκευή του ιστορικού κινηματογράφου «Καλιφόρνια». Ως Δημοτική Αρχή πιστεύουμε στις συνέργειες, ειδικά όταν αυτές διέπονται από όραμα, δουλειά, προσπάθεια και στοχευμένο σχεδιασμό. Ο κινηματογράφος «Καλιφόρνια», ο οποίος αποτελεί ένα κεφάλαιο αυτοτελούς διαχείρισης Γαλαξειδίου (κληροδότημα Μάμα), είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός χώρος για τον Δήμο μας, με μεγάλη ιστορική και πολιτιστική σημασία. Επιθυμία μας είναι να αποκατασταθεί και να αξιοποιηθεί ως Πολιτιστικό Κέντρο, συμβάλλοντας περαιτέρω στην πολιτιστική ανάπτυξη του Πειραιά και παράλληλα -εκπληρώνοντας την βούληση του διαθέτη- να στηρίξουμε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας και αριστούχους μαθητές της πόλης του Γαλαξειδίου. Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη και το επόμενο διάστημα θεωρώ ότι θα είμαστε σε θέση με τον Γιάννη Μώραλη, να ανακοινώσουμε ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες για την αξιοποίηση του «Καλιφόρνια».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Δήμοι