ΕπικαιρότηταΠολιτική

Για το 2022 ο ΙΟΒΕ προβλέπει για την ελληνική οικονομία ανάπτυξη 4%

Ανάπτυξη για το 2022 με ρυθμό στην περιοχή του 4% προβλέπει το βασικό σενάριο του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση για την οικονομία, που παρουσιάστηκε σήμερα 20 Οκτωβρίου 2021.

Ταυτοχρόνως, η εκτίμηση για το ποσοστό της ανεργίας το 2022, στο βασικό σενάριο αναμένεται να διαμορφωθεί στο ύψος περίπου του 14,3%.

Υπό το βασικό σενάριο μακροοικονομικών εξελίξεων για το 2022 η ισχυρότερη ζήτηση και η ηπιότερη επίδραση του ενεργειακού κόστους σε σχέση με φέτος, θα οδηγήσουν σε αύξηση τιμών από 0,3% έως και 0,5%.

Εάν όμως κλιμακωθεί εκ νέου ισχυρά η πανδημία, θα μετριάσει την καταναλωτική διάθεση, ενώ η επίδραση των ενεργειακών αγαθών, μάλλον θα μεταστραφεί σε ηπίως αρνητική.

Στη συνέχεια, θα σημειωθεί αντιπληθωρισμός, κατά 0,3% έως 0,5%.

Επίσης, όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας, η πανδημία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Οι ανθρώπινες απώλειες καθημερινά είναι υπερβολικά υψηλές για να αγνοηθούν και νέες εξάρσεις του προβλήματος δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το τρέχον έτος είναι ισχυρή με μεγέθυνση του πραγματικού ΑΕΠ που μπορεί να αναμένεται στην περιοχή από 8 έως 8,5%, και σε συνέχεια συρρίκνωσής του κατά 9% το προηγούμενο έτος.

Τόσο η φετινή ανάκαμψη όσο και η περυσινή ύφεση είναι από τις ισχυρότερες στην Ευρωζώνη, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βέττας.

Οπως επισήμανε ο καθηγητής, οι πολιτικές στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ήταν κεντρικός παράγοντας για την άμβλυνση της ύφεσης πέρυσι και ενίσχυσαν την ανάκαμψη φέτος.

Θα πρέπει όμως, αναγκαστικά, να αντιστραφούν προς μηδενικό έλλειμμα φέτος και με λελογισμένα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1% στη συνέχεια.

Η δημοσιονομική εξισορρόπηση είναι σύμφυτη με τη συστηματική ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία και πρέπει να επιτευχθεί με κατάλληλο μείγμα πολιτικών εσόδων και δαπανών, πρωτίστως για το συμφέρον της χώρας και δευτερευόντως λόγω των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων που τελικά θα διαμορφωθούν, προσέθεσε.

Η αντιστροφή του αντιπληθωρισμού προς συστηματικά επίπεδα πληθωρισμού στην Ευρώπη το επόμενο διάστημα δεν θα αποτελεί έκπληξη και όσο αυτά παραμένουν χαμηλά, μπορεί να δημιουργήσουν ευνοϊκή συνθήκη για την ευκολότερη διαχείριση συσσωρευμένων δημόσιων και ιδιωτικών χρεών.

Συνολικά, κεντρικό σημείο προσοχής δεν μπορεί να είναι άλλο, από την πορεία των δίδυμων ελλειμμάτων.

Το δημοσιονομικό και το εμπορικό έλλειμμα, εξέφρασαν τη βαθιά δεκαετή κρίση και διορθώθηκαν μέσα από μια επώδυνη οικονομική, πολιτική, και κοινωνική διαδικασία, με μείωση εισοδημάτων και ευημερίας.

Επίσης, εκτίμησε ότι η διόρθωσή τους το συντομότερο, αυτή τη φορά σε ένα πλαίσιο ανάπτυξης και όχι ύφεσης, είναι αναγκαία.

Οπως είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βέττας, παρουσιάζοντας ενδεχόμενους κινδύνους για την πορεία της οικονομίας, αισιοδοξία για την οικονομία πρέπει να υπάρχει, αλλά πάντοτε ευθέως ανάλογη με τη διάθεση και τη δυνατότητα υποστήριξης δομικών αλλαγών.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα