ΕπικαιρότηταΚόσμος

Για “εσχάτη προδοσία” δύο στρατιωτικοί εκτελέστηκαν στη Σαουδική Αραβία

Οι σαουδαραβικές αρχές εκτέλεσαν χθες Πέμπτη δύο στρατιωτικούς, ένας εκ των δυο πιλότος, που καταδικάστηκαν για “εσχάτη προδοσία”, ανακοίνωσε το υπουργείο Aμυνας, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω τη φύση των κατηγοριών σε βάρος τους.

Οι δύο αξιωματικοί, ο αντισμήναρχος Ματζίντ μπιν Μούσα Αουάντ αλ Μπαλάουι και ο ταγματάρχης Γιούσεφ μπιν Ράντα Χασάν αλ Αζούνι, συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2017.

Και οι δύο κρίθηκαν ένοχοι για «προδοσία» και «παράβαση καθήκοντος» έναντι «της πατρίδας και της τιμής της στρατιωτικής υπηρεσίας».

Οι εκτελέσεις τους έγιναν στην Τάιφ (δυτικά), όπου οι Αρχές εξέφρασαν πάντως εμπιστοσύνη στους «πιστούς άνδρες των ενόπλων δυνάμεων».

Οι θανατώσεις στρατιωτικών είναι σπάνιες στη Σαουδική Αραβία, όπου επικρατεί άκρα μυστικότητα σε ό,τι αφορά τις ένοπλες δυνάμεις.

Οι πιο πρόσφατες εκτελέσεις του είδους στο βασίλειο ανάγονται στον Απρίλιο του 2021, όταν θανατώθηκαν τρεις στρατιωτικοί που είχαν επίσης κατηγορηθεί για “προδοσία”.

Συνολικά 106 άνθρωποι έχουν θανατωθεί από την αρχή της χρονιάς στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες ανακοινώσεις.

Κατά τη Διεθνή Αμνηστία, το 2022, οι Αρχές στο βασίλειο εκτέλεσαν 147 ανθρώπους.

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης των κρατών που εφαρμόζουν τη θανατική ποινή, πίσω μόνο από την Κίνα και το Ιράν, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα