Εάν διεξάγονταν ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία αυτές τις ημέρες, τα αποτελέσματα θα προκαλούσαν τουλάχιστον έντονο μούδιασμα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της κυριακάτικης Bild, η εθνολαϊκιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έρχεται δεύτερο κόμμα με ποσοστό 19% (+1), ακολουθώντας τους Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/ CSU), οι οποίοι προηγούνται με 27%.
Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες εμφανίζουν επίσης ποσοστό 19% (-1%). Οι Πράσινοι αγγίζουν το 13% και οι Φιλελεύθεροι το 9%. Τελευταία έρχεται η Αριστερά με ποσοστό 5%.
Η Εναλλακτική για τη Γερμανία εμφανίζεται ενισχυμένη κυρίως σε κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας καθώς και στο Βερολίνο.
Σοκ προκαλεί το 30% που φαίνεται να λαμβάνει κατά μέσο όρο στην ανατολική Γερμανία, ξεπερνώντας ακόμη και τους Χριστιανοδημοκράτες, σε αντίθεση με το 16% που λαμβάνει σε κρατίδια της δυτικής Γερμανίας.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οι περισσότεροι ψηφοφόροι της Εναλλακτικής για τη Γερμανία είναι άνδρες ηλικίας 50-55 ετών.
Βέλη στη συγκυβέρνηση ρίχνει ο Φρίντριχ Μερτς
Tα βέλη του στη συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων ρίχνει σήμερα ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς για την εκτόξευση των ποσοστών του AfD.
«Πολλοί άνθρωποι σε αυτή τη χώρα αντιλαμβάνονται διαφορετικά την κατάσταση από ό,τι η κοινή συνισταμένη των συγκυβερνώντων κομμάτων. Όταν οι απλοί άνθρωποι δεν εισακούονται, τότε στρέφονται σε εκείνους που εκφράζουν την αντίθεσή τους ιδιαίτερα έντονα, είτε εκ των δεξιών είτε εξ αριστερών», ανέφερε μέσω του twitter ο Φρίντριχ Μερτς.
Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται πλέον για τα αδελφά κόμματα της Χριστιανικής Ενωσης, τα οποία μετά τη δεκαεξαετία Μέρκελ εμφανίζονται πρώτα στις δημοσκοπήσεις, είναι με ποιο κόμμα θα συγκυβερνούσαν μετά από ενδεχόμενη νίκη τους στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές του 2025.
Παραλλήλως, ενδιαφέρον προκαλεί και μια υπενθύμιση της αριστερής εφημερίδας Frankfurter Rundschau: «Πριν από πέντε χρόνια, ο Μερτς είχε εκφράσει τη φιλοδοξία να “μειώσει” στο μισό τα ποσοστά του AfD. Εκείνη την περίοδο, ήταν υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος ώστε να διαδεχθεί τη Μέρκελ. Το AfD είχε ποσοστά γύρω στο 15%. Ο Μερτς δεν μπορούσε να τηρήσει την υπόσχεσή του. Μερίδα του κόμματός του μετακυλίει πλέον την ευθύνη για αυτό στον αγαπημένο “ένοχο” της Χριστιανικής Ενωσης: τη νυν συγκυβέρνηση».
Μιλώντας πάντως το Σάββατο σε εκδήλωση της εφημερίδας Ζeit στο Αμβούργο, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την άνοδο της άκρας δεξιάς ότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα φαινόμενο των καιρών, εξαιτίας της «αβεβαιότητας που υπάρχει σε περιόδους κρίσης».
Οπως είπε χαρακτηριστικά, «ζούμε σε μια ταραγμένη εποχή, κατά την οποία οι πολίτες σε όλα τα γερμανικά κρατίδια δεν ξέρουν ποιο θα είναι το μέλλον τους», τονίζοντας ότι η άνοδος του λαϊκισμού είναι ταυτόχρονα ευρωπαϊκό φαινόμενο.
«Οταν αποτυγχάνει το πολιτικό κατεστημένο…»
Από την πλευρά της η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Εναλλακτικής για τη Γερμανία Αλις Βάιντελ, ανέφερε στην Wel, ότι «όταν το πολιτικό κατεστημένο αποτυγχάνει, οι πολίτες αναζητούν νέους εκπροσώπους για να διορθώσουν τη δημοκρατία».
Μάλιστα, χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για τη γερμανική συγκυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί απειλή για την ευημερία και τις πολιτικές ελευθερίες των πολιτών «με παράλογες νομοθετικές απαγορεύσεις, συνεχές πατρονάρισμα αλλά και μια καταστροφική πολιτική για το κλίμα».
Επίσης, μιλώντας στην εκπομπή Bericht aus Berlin του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης, ο Γενικός Γραμμετέας των Φιλελευθέρων Μπιγιάν Ντιρ Σαράι, εστίασε στο «πρόβλημα αξιοπιστίας» της γερμανικής πολιτικής σήμερα καλώντας όλα τα κόμματα να κάνουν την αυτοκριτική τους. «Εάν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι η πολιτική έχει απομακρυνθεί από την πραγματικότητα, τότε η πολιτική θα αντιμετωπίσει πρόβλημα αξιοπιστίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.