ΕπικαιρότηταΠολιτική

Γερμανία: Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές λόγω της ενεργειακής κρίσης

Για έναν βαρύ χειμώνα με τη επερχόμενη ενεργειακή κρίση ετοιμάζεται η Γερμανία.

Η κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς, ανακοίνωσε τελικά ότι θα μπει «κόφτης» στη θέρμανση στον δημόσιο τομέα, ενώ απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες να εφαρμόσουν παρόμοια μέτρα.

Στόχος η εξοικονόμηση ενέργειας, εξ αιτίας των ενεργειακών κυρώσεων προς την Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι “δεν θέλουμε να μετράμε την θερμοκρασία στα υπνοδωμάτια και η ατομική ελευθερία έχει αξία”, αλλά με τα μέτρα “απευθύνεται έκκληση στην υπευθυνότητα των νοικοκυριών” για να συμβάλουν στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Σύμφωνα με διάταγμα που υπεγράφη σήμερα, η Δημόσια Διοίκηση θέλει να δώσει το παράδειγμα ως εξής:

* Από την 1η Σεπτεμβρίου, η θέρμανση των γραφείων και των δημοσίων κτιρίων θα περιοριστεί στους 19°C

* Στους χώρους όπου οι εργαζόμενοι ασκούν έντονη χειρωνακτική εργασία, η θέρμανση θα περιοριστεί στους 12°C.

* Στους κοινόχρηστους χώρους, όπως οι διάδρομοι, η θέρμανση θα είναι σβηστή και δεν θα υπάρχει ζεστό νερό για το πλύσιμο των χεριών.

Παραλλήλως, στις επιχειρήσεις, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα μειωθούν, σε μία προσπάθεια να παρακινηθεί ο ιδιωτικός τομέας να συμμετάσχει στην προσπάθεια, ενώ εξαιρούνται των μέτρων τα νοσοκομεία και τα κοινωνικά ιδρύματα.

Μέτρα εξοικονόμησης για ιδιώτες

Στον τομέα της ιδιωτικής ενοικιαζόμενης στέγης, οι ιδιώτες ιδιοκτήτες μπορούν να αποφασίσουν την μείωση της θέρμανσης κάτω από τις ελάχιστες θερμοκρασίες που προβλέπονται από τα συμβόλαια για την εξοικονόμηση ενέργειας.

«Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας», προειδοποίησε ο κ. Χάμπεκ, την ώρα που η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα πρέπει να μειώσει κατά 20% την κατανάλωσή της, εάν θέλει αποφύγει τις ελλείψεις αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με τα μοντέλα των προβλέψεων των ειδικών.

«Χωρίς μια γενική συμμετοχή των επιχειρήσεων, αλλά και του πληθυσμού, δεν θα εξοικονομήσουμε αρκετό φυσικό αέριο», επέμεινε ο υπουργός Οικονομίας.

Επιπλέον μέτρα που αποφασίστηκαν, προβλέπουν ότι τα καταστήματα δεν θα μπορούν θα έχουν ανοιχτές τις πόρτες τους εάν θερμαίνονται, ο νυκτερινός φωτισμός των κτιρίων θα απαγορεύεται και οι φωτεινές διαφημίσεις θα σβήνουν από τις 22.00 έως τις 06.00.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα