ΔήμοιΔήμος Νέας Σμύρνης

Γέφυρες πολιτισμού μεταξύ Νέας Σμύρνης και Σμύρνης

Γέφυρες πολιτισμού με βάση την θρησκεία και την κουλτούρα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ανάμεσα στον Δήμο Νέας Σμύρνης και την Μητρόπολη Σμύρνης.

Γεμάτες συγκίνηση ήταν οι ιερές ακολουθίες την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής και την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Βουκόλου, πολιούχου Σμύρνης στην πόλη της Σμύρνης, που τελέστηκαν από τον νεοεκλεγέντα μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίο, παρουσία του δημάρχου Νέας Σμύρνης Σταύρου Τζουλάκη και του αντιδημάρχου και προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης, Βαγγέλη Χατζατουριάν.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά από την ίδρυση του Δήμου Νέας Σμύρνης, επισκέπτεται δήμαρχος την πόλη της Σμύρνης. Στις 5 και 6 Φεβρουαρίου 2017, τελέστηκε η πανήγυρις του προστάτη της Σμύρνης Αγίου Βουκόλου και πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία από τον μητροπολίτη Σμύρνης, το νεοεκλεγέντα Βαρθολομαίο στον Άγιο Βουκόλο, Ναό του Ιδρυτή των Σμυρναίων Εκκλησίας στην περιοχή Μπασμανέ.

Τον Ναό αυτό ανακαίνισε πριν λίγο καιρό το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης, δαπάνη του Δήμου Σμύρνης. Η Εκκλησία αυτή παραχωρείται κατόπιν επί τούτου άδειας, κάθε φορά για την τέλεση ιερών ακολουθιών.

Τόσο ο Αρχιερατικός Εσπερινός την Κυριακή το απόγευμα, όσο και η Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία τη Δευτέρα το πρωί, τελέστηκαν με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια. Με τον επιχώριο μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίο, συλλειτούργησαν ο μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος και ο επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος.

Προηγήθηκε την Κυριακή το πρωί στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία του Τελώνου και του Φαρισαίου, που σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου του Τριωδίου, προεξάρχοντος του Ποιμενάρχου της Σμύρνης Βαρθολομαίου.

Στους χαιρετισμούς του, ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης δεν μπορούσε να κρύψει τα ανάμεικτα συναισθήματα χαρμολύπης για την παρουσία του στα αγιασμένα χώματα της πρωτεύουσας της ιωνικής γης. Ειδικά όταν μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας παρέδωσε συμβολικά ως δώρο στον νεοεκλεγέντα μητροπολίτη Σμύρνης δεσποτική ράβδο, διαβεβαιώνοντάς τον ότι πάντοτε θα είναι στο πλευρό του, με εμφανέστατη τη συγκίνησή του στα μάτια του και στη φωνή του.

Ευχαριστίες απηύθυνε στον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Γρηγόριο Παπαεμμανουήλ και τα μέλη του Ελληνικού Βυζαντινού Χορού «Οι Δομέστικοι», που ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμά του και με την παρουσία τους και την άριστη και κατά την πατριαρχική ψαλτική παράδοση ψαλμώδησή τους στις Ιερές Ακολουθίες, που πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα κατάνυξης, προσευχής και πνευματικής ανατάσεως.

Ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Νέας Σμύρνης, στο οδοιπορικό αυτό προσκύνημα, πραγματοποίησαν συναντήσεις με τον μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίο, την γενική πρόξενο της Ελλάδας στη Σμύρνη Αργυρώ Παπούλια, καθώς και με τον πρόεδρο της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας, Γεώργιο Θεοδωρίδη.

Ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης στους χαιρετισμούς του τονίζει:

«Μέσα από την ανάπτυξη της αμφίδρομης αυτής σχέσης πολιτισμού πιστεύουμε στην συνύπαρξη των δύο λαών και στην κοινή πορεία στο μέλλον, καθώς μας συνδέουν αιώνες ιστορίας με κοινές παραδόσεις και αξίες.

Ο πολιτισμός είναι η κινητήριος δύναμη για να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα και να μας ωθήσει να ξαναγράψουμε την κοινή ιστορία στο μέλλον».

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και προέδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης Βαγγέλης Χατζατουριάν επισημαίνει:

«Ο Δήμος μας αφιερώνει πολιτιστικά το 2017 στη Σμύρνη, διοργανώνοντας εκθέσεις εικαστικές, φωτογραφίας, θεματικές βραδιές, συναυλίες με Έλληνες και Τούρκους καλλιτέχνες και πολλαπλές και πολυποίκιλες άλλες δράσεις και εκδηλώσεις με θέμα τη Σμύρνη, την Πριγκίπισσα της Ιωνίας».

 

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Δήμοι