Περιφέρεια ΑττικήςΠεριφέρειες

Γαβρίλης – Τζόκας: Αντίθετοι στην πώληση του Ελληνικού

Κοινή δήλωση των Γιώργου Γαβρίλη Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά και Σπύρου Τζόκα Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα, με αφορμή την κύρωση από την Ελληνική Βουλή της πώλησης του «Ελληνικού».

2192016

“Από την πρώτη στιγμή, η Περιφέρεια Αττικής είχε δηλώσει την αντίθεσή της στην πώληση του «Ελληνικού», θεωρώντας ότι συνιστά μία συνολικά αρνητική εξέλιξη.

Η θέση μας αυτή δεν σχετίζεται αποκλειστικά με τα σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα που προκύπτουν από την «επένδυση», τις χρήσεις γης που δίνονται κατά παρέκκλιση, τις λεόντειες και ετεροβαρείς οικονομικές και λοιπές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο απέναντι στον ιδιώτη, το εξευτελιστικό τίμημα που θα καταλήξει στους δανειστές για την «εξυπηρέτηση του χρέους».

Κατά τη γνώμη μαςη πώληση σηματοδοτεί κάτι πρωτόγνωρο από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτουςμία επιθετική κλιμάκωση στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, αφού εκτός από επιχειρήσεις και υποδομές εκποιείται πλέον και η γη!

Ο κατακερματισμός και η πώληση γης σε οικόπεδα «φιλέτα», η τιμαριοποίηση του παράλιου μετώπου από τη Βουλιαγμένη ως το Πέραμα και η εν συνεχεία ιδιωτικοποίησή τους, με τρόπο εκβιαστικό ως προαπαιτούμενο για την «αξιολόγηση» και την «καταβολή της υποδόσης», σηματοδοτεί μια σχέση εξάρτησης, απ’ την οποία τίποτα θετικό δεν μπορεί να προσμένει η κοινωνία.

Η πώληση του «Ελληνικού» θα στερήσει από το Λεκανοπέδιο Αττικής, αλλά και τους Δήμους του παράκτιου μετώπου, τη δυνατότητα να σχεδιάσουν και να παρέμβουν με συνολικό και ολοκληρωμένο τρόπο.

Να αποκαταστήσουν τη σχέση της πόλης με τη θάλασσα, την ενότητα του χώρου και των λειτουργιών του, να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, μέσα από υπερτοπικής σημασίας παρεμβάσεις και αναπλάσεις που θα προστατεύουν και θα εξασφαλίζουν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλονκαι για τις επόμενες γενιές.

Ο κατακερματισμός και η πώληση του παράκτιου μετώπου ως «οικόπεδα με θέα, φως, νερότηλέφωνο», μέσω του «Εθνικού Δημοπρατηρίου» ΤΑΙΠΕΔαναπαράγει τις γνωστές εδώ και δεκαετίες σκανδαλώδεις πρακτικές, τα αποτελέσματα των οποίων είναι γνωστά σε όλους.

Από την πλευρά μας συνεχίζουμε τον αγώνα για την προάσπιση των δημόσιων αγαθών, του δημόσιου-κοινόχρηστου, ελεύθερου χώρου, την αναβάθμιση των λειτουργιών του και την επανασύνδεσή του με την κοινωνία, τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους, με όρους οικονομικής και λειτουργικής βιωσιμότητας”.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Περιφέρεια Αττικής