ΕπικαιρότηταΚόσμος

Γαλλικές εκλογές – Exit Poll: Νίκη Μακρόν με 58%

Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας για δεύτερη συνεχόμενη φορά εκλέγεται ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του exit poll.

Ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με την επίσημη εκτίμηση αποτελέσματος, εξασφαλίζει την παραμονή του στην εξουσία για άλλα πέντε χρόνια με μεγάλη νίκη, που κυμαίνεται στο 58%.

Ο Μακρόν κατάφερε να προηγηθεί με 16 μονάδες έναντι της ακροδεξιάς υποψηφίου Μαρίν Λεπέν, που φαίνεται ότι έλαβε το 42% των ψήφων, ένα ποσοστό λιγότερο απ’ όσο ανέμενε το επιτελείο της. Η συμμετοχή των Γάλλων πολιτών ανήλθε στο 71,8%.

Η επανεκλογή Μακρόν γίνεται με μικρότερο ποσοστό απ’ ότι το 2017, όταν είχε 66,1% έναντι 33,9%, της Μαρίν Λεπέν, ωστόσο είναι μεγαλύτερο από τις εκτιμήσεις εδώ και δύο εβδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, ο Εμανουέλ Μακρόν γίνεται ο πρώτος πρόεδρος που  καταφέρνει να επανεκλεγεί εδώ και 20 χρόνια. Τελευταία φορά, ήταν το 2002, όταν ο Ζακ Σιράκ επανεξελέγη κερδίζοντας τον πατέρα της Μαρίν Λεπέν, Ζαν Μαρί Λεπέν.

Πανηγυρισμοί στο Παρίσι από τους υποστηρικτές του Μακρόν

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της επίσημης εκτίμησης αποτελέσματος, το επιτελείο του Μακρόν ξέσπασε σε πανηγυρισμούς. Πολλοί υποστηρικτές του κρατώντας σημαίες βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον πύργο του Άιφελ και πανηγυρίζουν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται στο μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, όπου και παρακολούθησε τα πρώτα αποτελέσματα, ενώ αναμένεται να μεταβεί στο Πεδίο του Άρεως κάτω από τον Πύργο του Άιφελ όπου θα απευθυνθεί προς τους φίλους του παρουσία 1.300 δημοσιογράφων που έχουν διαπιστευθεί.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα