PlusΕπικαιρότητα

Γαλλία: “Θερίζει” η οξυκωδόνη – Σε 20 χρόνια πέθαναν 600.000 χρήστες!

Σε ανησυχητικό βαθμό  αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία, ο αριθμός των ασθενών που καταφεύγουν στην οξυκωδόνη, ένα ιδιαίτερα εξαρτησιογόνο οπιοειδές φάρμακο.

Η Γαλλική Εταιρία Φαρμακολογίας (SFPT) προειδοποιεί για την επικινδυνότητα αυτής της ουσίας, του φαρμάκου που βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο της «κρίσης οπιοειδών» στις ΗΠΑ.

«Η συνταγογράφησή του στη Γαλλία προοδευτικά αυξάνεται ανησυχητικά, μολονότι δεν έχει κανένα φαρμακολογικό όφελος σε σύγκριση με τη μορφίνη», πρόσθεσε.

Η οξυκωδόνη είναι πιο εθιστική και από τη μορφίνη

Η οξυκωδόνη μπορεί να είναι πολύ πιο εθιστική από τη μορφίνη και επίσης δεν παρουσιάζει κανένα πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά στις συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι θάνατοι από χρήση αναλγητικών ουσιών που αποδίδονται στην οξυκωδόνη τετραπλασιάστηκαν στις ΗΠΑ μεταξύ 2013-17, ενώ το 2020 στη Γαλλία καταγράφηκαν 23 τέτοιοι θάνατοι.

«Επειτα από μια χειρουργική επέμβαση, αρκεί η χορήγηση οπιοειδών για 15 ημέρες. Θα θέλαμε να δούμε εάν σε ένα μέρος του πληθυσμού χορηγούνται συνταγές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που θα μπορούσε να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι γίνεται κατάχρηση», εξήγησε ο καθηγητής Φρανσέσκο Σαλβό, ο υπεύθυνος του περιφερειακού κέντρου φαρμακοεπαγρύπνησης του Μπορντό.

Οταν ρωτήθηκε εάν η εμπορική πολιτική των εταιρειών μπορεί να ευθύνεται για αυτήν την αύξηση, ο Σαλβό απάντησε ότι δεν έχει αποδείξεις. «Ομως δεν μπορώ να το αποκλείσω, δεδομένων όσων έχουν συμβεί με τα οπιοειδή στην ιστορία της ιατρικής», πρόσθεσε.

Φαρμακευτικά εργαστήρια και εταιρείες διανομής στις ΗΠΑ κατηγορούνται ότι από το 1996 και μετά, προωθούσαν επιθετικά τα οπιοειδή φάρμακα, όπως την οξυκωδόνη.

Η επικινδυνότητά τους έγινε ευρύτερα γνωστή στα μέσα της δεκαετίας του 2010.

Ηταν τότε που αυξήθηκαν σε δραματικό βαθμό οι θάνατοι από υπερβολική δόση, είτε συνταγογραφούμενων φαρμάκων είτε συνθετικών ναρκωτικών, όπως είναι η φεντανύλη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε διάστημα 20 ετών, περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους από χρήση οξυκωδόνης.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Plus