ΕπικαιρότηταΠολιτική

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Η κυβέρνηση κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου και η ακρίβεια κάλπαζε»

Στην παντελή απορρύθμιση της αγοράς εξ αιτίας της αδιαφορίας και της ανικανότητας της Κυβέρνησης αναφέρθηκε μέσω τοποθέτησής του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Σαρακιώτης.

Παραθέτοντας ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα, επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση υπονομεύει διαρκώς κάθε έννοια θεμιτού ανταγωνισμού σε μια σειρά βασικών κλάδων της οικονομίας.

Οπως υπενθύμισε αρχικά ο Βουλευτής Φθιώτιδας για την περίπτωση της ΔΕΗ:

«Η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας κινδυνολογώντας για τη Δ.Ε.Η. και μεταφέροντας μια ψευδή εικόνα για τις δυνατότητες και τη βιωσιμότητα της εταιρείας, προκειμένου να δικαιολογήσει την επιβάρυνση των καταναλωτών με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ […]. Ακολούθησαν εξωφρενικές αμοιβές σε γαλάζια “golden boys” χειραγώγηση τιμών και τεράστιες αυξήσεις, οι οποίες κατέστησαν τη χώρα μας “πρωταθλήτρια” στην τιμή του ρεύματος πανευρωπαϊκά με αύξηση της χονδρικής κατά 300% και ενώ η θέση της στον αντίστοιχο πίνακα επί δεκαετίες ήταν κάτω του μέσου όρου. Ιδιωτικοποιεί την Δ.Ε.Η., εν καιρώ πανδημίας και κρίσης στην αγορά, παρά το γεγονός ότι ο κ. Χατζηδάκης, τον Σεπτέμβριο του 2019, δήλωνε ότι “κάνουμε τη μεταρρύθμιση στη Δ.Ε.Η. και θα πληρώνουμε φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα” και το Δεκέμβριο του 2020 υποστήριζε ότι “δεν υπάρχει ούτε μία στο τρισεκατομμύριο περίπτωση να αυξηθούν οι λογαριασμοί του ρεύματος”. Αυτή είναι η αξιοπιστία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, αξιοπιστία που διακρίνει ο κάθε πολίτης όταν ανοίγει ένα λογαριασμό ρεύματος της Δ.Ε.Η. τους τελευταίους μήνες».

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής Φθιώτιδας αναφέρθηκε στο παράδειγμα των σούπερ μάρκετ:

«Από τις 10 Νοεμβρίου 2020 καταθέσαμε ερώτηση για τις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού από μεγάλες αλυσίδες, όταν τους επιτρέπατε εν μέσω lockdown να διαθέτουν διαρκή αγαθά, ενώ οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου τελούσαν σε αναστολή λειτουργίας, αλλά λαμβάναμε την απάντηση ότι “τα μέτρα δεν οδηγούν στην απόδοση αδικαιολόγητου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στις λειτουργούσες επιχειρήσεις”. Για την Κυβέρνηση, προφανώς η διάσωση του λιανεμπορίου δεν αποτελεί κανένα σοβαρό λόγο παρέμβασης».

Παραλλήλως, ο κ. Σαρακιώτης υπενθύμισε την προ μηνών κοινοβουλευτική του παρέμβαση για τις ανατιμήσεις των υλικών στον κατασκευαστικό κλάδο, επισημαίνοντας τα εξής:

«Οταν η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου και πανηγύριζε για μια ακόμη νίκη κατά της πανδημίας, οι αυξήσεις τιμών σε κομβικής σημασίας υλικά κυμαίνονταν μεταξύ 15% και 75%. Οι βιομηχανίες παραγωγής υλικών, όπως και οι μεγάλοι προμηθευτές, δεν έχουν αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα σε αντίθεση με τους χιλιάδες μικρούς εργολάβους και προμηθευτές των έργων αυτών, οι οποίοι είτε εγκλωβίστηκαν καλούμενοι να κατασκευάσουν το συμφωνημένο έργο χωρίς κέρδος είτε αθέτησαν τις συμφωνίες τους».

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα των τεστ PCR, για τα οποία ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει προτείνει τη δωρεάν συνταγογράφησή τους.

Συγκεκριμένα, τόνισε:

«Θέσατε πλαφόν 47 € στην τιμή διενέργειας των τεστ PCR, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω εισάγονται έναντι περίπου 10 €, ενώ την ίδια στιγμή ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, για το διαγωνισμό που ο ίδιος προκήρυξε, διαβεβαιώνει ότι “όλα τα μικροβιολογικά εργαστήρια που συμμετείχαν στη δημοπρασία, προσέφεραν τεστ PCR το ανώτερο 2-3 € ακριβότερα από τα 27 και 29 € που προσέφερε το εργαστήριο που επιλέχθηκε.

Οπως σημείωσε ο Δήμαρχος: “Εάν η κυβέρνηση αποφάσιζε να συνταγογραφήσει τα PCR test, όπως ζητάνε και οι πολίτες, θα κατάφερνε να εξασφαλίσει πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά”. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Δήμαρχος Χαλανδρίου, κ. Ρούσσος, ο οποίος, έχοντας επιτύχει τιμή ύψους 25 €, επεσήμανε ότι υπάρχουν έντονα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Μήπως αυτές είναι οι πρακτικές, οι οποίες “φέρνουν μνημόνια” και όχι αυτά που πρότεινε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αναφορικά με τη συνταγογράφηση δωρεάν τεστ PCR;”.

Κλείνοντας, ο κ. Σαρακιώτης σχολίασε ότι μόνο ως «επιτελική ασυνεννοησία» μπορεί να χαρακτηριστεί η λειτουργία της Κυβέρνησης, με αφορμή τις διαρκείς «αλληλο-διαψεύσεις» μεταξύ των Υπουργών, όπως συνέβη πρόσφατα με τον κ. Σταϊκούρα, ο οποίος ακύρωσε τις υποσχέσεις του κ. Γεωργιάδη για «μείωση του ΦΠΑ».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα