ΕπικαιρότηταΠολιτική

Γ. Σαρακιώτης προς Άδωνι Γεωργιάδη: “Γιατί αλλοιώνετε τον χαρακτήρα του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.”

Σφοδρή κριτική στην απόφαση της Κυβέρνησης να μετατρέψει το Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) σε φορέα χρηματοδότησης προτάσεων παντός είδους και πάσης προέλευσης άσκησε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης.

Μια κριτική, στο πλαίσιο της 1ης και της 3ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με θέμα το νομοσχέδιο για τα Επιχειρηματικά Πάρκα.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή Φθιώτιδας: «Με το άρθρο 74 του νομοσχεδίου για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, το οποίο έφερε στη Βουλή το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Ι.Ο.Β.Ε. καθίσταται κατ’ εξαίρεση δικαιούχος χρηματοδοτήσεων από το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.. Ωστόσο, το Ι.Ο.Β.Ε. δεν αποτελεί ερευνητικό φορέα, όπως τα Πανεπιστήμια ή τα Ερευνητικά Κέντρα. Η συμπερίληψή του για χρηματοδότηση από το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. αλλοιώνει πλήρως την έννοια της επιστημονικής έρευνας προκαλώντας σύγχυση με τις μελέτες, τις οποίες αναλαμβάνει. Με την ίδια λογική, δηλαδή, είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να αρχίσουν να χρηματοδοτούνται ως “ερευνητικά projects” ποικίλες εταιρείες μελετών και Συμβούλων, ενώ στερούνται και πόροι που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε όντως επιστημονική έρευνα».

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας υπενθύμισε ότι: «Το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. ιδρύθηκε το 2016 από την Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με στόχο την αναχαίτιση του braindrain διαμέσου της χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων υψηλής επιστημονικής αξίας. Προς τούτο, έχει προκηρύξει έργα συνολικού προϋπολογισμού 195,7 εκ. €, ενώ από αυτά έχουν προκύψει 1.306 δημοσιεύσεις σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, 77 βιβλία/μονογραφίες και 131 διδακτορικές διατριβές και έχουν καταγραφεί 3 πατέντες.

Συνεπώς, αναρωτιόμαστε: Συνεπώς, γιατί η Κυβέρνηση τορπιλίζει το εν λόγω σημαντικότατο έργο και στερεί πόρους από το οικοσύστημα των Ελλήνων ερευνητών χάριν της χρηματοδότησης μη επιστημονικών μελετών, οι οποίες αφορούν κυρίως σε προτάσεις πολιτικής;».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα