ΕπικαιρότηταΠολιτική

Γιάννης Σαρακιώτης: «Οι Ελληνες επιστήμονες επιβεβαιώνουν τη λαθροχειρία της Κυβέρνησης στις δαπάνες για την έρευνα» (VIDEO)

Ακρως αποκαλυπτική ήταν η πρόσφατη αναφορά της κυρίας Βίκυς Κεφαλά, Μέλους του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας και της Επενδυτικής Επιτροπής του Ταμείου Invest EU αναφορικά με το ποσοστό της έντασης των δαπανών σχετικά με την έρευνα και την καινοτομία, στο πλαίσιο συζήτησης της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ερευνας και Τεχνολογίας, επιβεβαιώνοντας την λαθροχειρία της Κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι την κυβερνητική πρακτική είχαν στηλιτεύσει στο πλαίσιο κοινής ανακοίνωσης, ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης και ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Ερευνα και Τεχνολογία Γιάννης Σαρακιώτης στις 4 Νοεμβρίου 2021.

Ειδικότερα, η κυρία Κεφαλά ανέφερε:

«Σημαντικός δείκτης είναι η ένταση των δαπανών, δηλαδή η σχέση των δαπανών ως προς το Α.Ε.Π. της χώρας, η οποία εμφανίζεται αυξημένη, από 1,28% σε 1,5%. Βέβαια, η μείωση του ΑΕΠ σε αυτόν το χρόνο συντελεί σε μια παραπάνω φαινομενικά ποσοστιαία αύξηση. Δηλαδή, αν το ΑΕΠ π.χ. είχε διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα αντί να μειωθεί, το ίδιο ποσό των δαπανών θα αντιστοιχούσε σε μια ένταση 1,35%. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να προσπεράσουμε το γεγονός ότι το απόλυτο ποσό των δαπανών έχει αυξηθεί, αλλά η ένταση είτε στο 1,50% είτε στο 1,35% παραμένει συγκριτικά χαμηλή…».

Στην ανακοίνωσή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, είχαν παραθέσει τα πραγματικά ποσά (σε απόλυτους αριθμούς), τα οποία και κατέρριψαν τον ισχυρισμό της Κυβέρνησης που παρουσίασε «τη μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας δεκαετίας» αυτή των 135,8 εκατομμυρίων ευρώ το 2020 σε σχέση με το 2019, όταν:

  • Το 2019 σημειώθηκε αύξηση κατά 158,35 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το 2018
  • Το 2018 σημειώθηκε αύξηση κατά 140,88 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το 2017
  • Το 2017 σημειώθηκε αύξηση κατά 284,25 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το 2016.

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης, ο Γιάννης Σαρακιώτης υπογράμμισε την αναγκαιότητα να επικρατήσει στη δημόσια συζήτηση η νηφάλια και υπεύθυνη φωνή της επιστημονικής κοινότητας σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Δεν γίνεται αυτή την περίοδο που βρισκόμαστε στο επίκεντρο της πανδημίας η συγκεκριμένη Επιτροπή να μην ασχολείται με αυτό το ζήτημα. Αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, επηρεάζει υγειονομικά και οικονομικά τους συμπολίτες μας και δυστυχώς, διαβάζουμε στο διαδίκτυο, ακούμε στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις επιστήμονες να πολιτικολογούν και πολιτικούς να “λοιμωξιολογούν”. Θεωρώ ότι η ελληνική κοινωνία στερείται της σοβαρής επιστημονικής φωνής που θα μπορούσε να εξαχθεί από την Επιτροπή μας».

O Βουλευτής Φθιώτιδας πρότεινε την πρόσκληση στην Επιτροπή εκπροσώπου του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Eρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης .Κ.Ε.Τ.Α.), καθώς και του Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Κίντζιου, η ερευνητική ομάδα του οποίου βραβεύτηκε σε παγκόσμιο διαγωνισμό πριν λίγους μήνες.

Παραλλήλως, ο κ. Σαρακιώτης άσκησε κριτική για την αδράνεια της Κυβέρνησης να κινητοποιήσει το σύνολο του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, υπενθυμίζοντας ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της ελληνικής startup Enzy Quest εξέφρασε την απογοήτευσή του, στο πλαίσιο συζήτησης της ίδιας Επιτροπής (05-10-2021), για τη μη περαιτέρω εμπλοκή της εταιρείας στην πανδημία και την αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης και των παραγόμενων προϊόντων.

Κλείνοντας, ο κ. Σαρακιώτης έκανε για μία ακόμη φορά ιδιαίτερη μνεία στις ανισότητες, που παρουσιάζονται μεταξύ της πρωτεύουσας και της ελληνικής περιφέρειας, επισημαίνοντας την ανάγκη για «την άμβλυνση και την αντιμετώπιση των αιτίων που τις προκαλούν», σε συνέχεια των στοιχείων, τα οποία παρουσίασε η κυρία Κεφαλά, τα οποία και κατατάσσουν την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στην προτελευταία θέση στον τομέα της καινοτομίας.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα