ΕπικαιρότηταΠολιτική

Γ. Πλακιωτάκης: Η παγκόσμια ναυτιλία απαιτεί λύσεις που μόνο ο ΙΜΟ μπορεί να προσφέρει

Την πλήρη ικανοποίησή του για την επανεκλογή της Ελλάδας στην πρώτη θέση του Συμβουλίου της Κατηγορίας «Α» του Διεθνή Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ευχαριστώντας ταυτόχρονα και το υπουργείο Εξωτερικών για την πολύτιμη συμβολή του σε αυτήν την ιδιαίτερης σημασίας ελληνική πρωτιά.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, επανεξελέγη στην πρώτη θέση του Συμβουλίου της Κατηγορίας «Α», του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Πρόκειται για ένα Συμβούλιο, στο οποίο εκλέγονται οι χώρες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών, λαμβάνοντας τους 150 από τους συνολικά 157 ψήφους των κρατών – μελών του Οργανισμού.

«Η επανεκλογή της Ελλάδας στην πρώτη θέση της Κατηγορίας «Α» του Συμβουλίου του ΙΜΟ επιβεβαιώνει με τον πιο εμφατικό τρόπο την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα μας από το σύνολο των κρατών-μελών τού Οργανισμού, καθώς και το άριστο επίπεδο συνεργασίας που διατηρεί με όλες τις χώρες του κόσμου στο ναυτιλιακό τομέα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Πλακιωτάκης.

Και επισήμανε: «Η χώρα μας θα συνεχίζει να υποστηρίζει ενεργά τη στοχοθεσία του Οργανισμού για ασφαλή, βιώσιμη και αποτελεσματική διεθνή ναυτιλία ως ουσιώδη παράγοντα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας. Από τη θέση μας στην πρώτη Κατηγορία του Συμβουλίου, προσβλέπουμε στην εποικοδομητική συνεργασία με τα λοιπά κράτη – μέλη του Συμβουλίου για την επίτευξη των στόχων του ΙΜΟ και τη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας του για την εξέταση και ρύθμιση όλων των θεμάτων που αφορούν τη διεθνή ναυτιλία».

Ο υπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε και στην ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας του κλάδου, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που επιφέρει η κλιματική κρίση, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα υλοποίησης, το συντομότερο δυνατόν, της αρχικής Στρατηγικής του ΙΜΟ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία, με τρόπο που θα διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του διεθνούς εμπορίου και των ίσων όρων ανταγωνισμού.

Στην Κατηγορία «Α» εκλέχθηκαν, κατά σειρά: Ελλάδα, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Ρωσία, Ιταλία, Παναμάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα, Νορβηγία και ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα