ΕπικαιρότηταΠολιτική

Γ. Γεραπετρίτης: Στις 25 Ιουνίου η αναμέτρηση θα είναι πολύ δύσκολη, κάθε ψήφος μετράει

«Οι επόμενες εκλογές, είναι πάρα πολύ κρίσιμες για τη χώρα και θα κρίνουν την κυβέρνηση. Δεν θα κρίνουν την αξιωματική αντιπολίτευση», τόνισε με κατηγορητικό τρόπο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Διαμήνυσε ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου ότι καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη, αφού «στις επόμενες κάλπες ψηφίζουμε για πρωθυπουργό, αλλά ψηφίζουμε και για το πόσο ισχυρή θα είναι η εντολή».

Ταυτοχρόνως χαρακτηρίζει “προσβολή” απέναντι στο εκλογικό σώμα τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

Και τόνισε: «Σε όλη αυτή τη συλλογιστική, η οποία αναπτύσσεται από τον κ. Τσίπρα ότι θα πρέπει να υπάρχουν αντίβαρα απέναντι σε μια κυβέρνηση αυθαιρεσίας, απαντώ πως όταν ο λαός μιλάει όλοι πρέπει να καθόμαστε με σεβασμό. Όταν λέει ότι θα πρέπει να βάλουμε φρένο σε μια αυθαίρετη κυβέρνηση, αυτό αποτελεί μια σοβαρή προσβολή απέναντι στο ίδιο το εκλογικό σώμα».

Γεραπετρίτης: Οι τρεις λόγοι που αποκλείει συμπεριφορές αλαζονείας από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας

Επίσης για το εάν υπάρχει κίνδυνος να επιδείξει συμπεριφορές αλαζονείας η κυβέρνηση έχοντας λάβει ένα τόσο υψηλό ποσοστό, ο υπουργός Επικρατείας προβάλλει τρεις λόγους για τους οποίους ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποκλείεται.

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι: «Πρώτον: Δεν είναι πρώτη φορά που μια κυβέρνηση έχει ποσοστό πάνω από το 40%. Δεύτερον: Ανεξάρτητα από το ποσοστό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε έχει 20% ή 30%, εκείνο το οποίο κρίνεται είναι η κοινοβουλευτική της πράξη και οι προγραμματικές της θέσεις, άρα η υπεύθυνη αντιπολίτευση και Τρίτον: Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει δείγματα οίησης. Τον τόνο τον δίνει ο πρωθυπουργός ο οποίος έχει σε όλους τους τόνους μιλήσει για περισυλλογή και ταπεινότητα. Ο βασικός οδηγός αυτής της κυβέρνησης είναι η πάρα πολύ σκληρή δουλειά, που έχει να επιδείξει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα η αναγνώριση των λαθών και η προσπάθεια να διορθωθούν τα λάθη αυτά».

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο κ. Γεραπετρίτης, αποκρούοντας τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται το τελευταίο 24ωρο ότι οι επόμενες κάλπες θα κρίνουν ποια θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, έκανε λόγο για μια πάρα πολύ ισχυρή διακύβευση, στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και δεν είναι άλλη από το να έχει η χώρα την επόμενη ημέρα μια κυβέρνηση ισχυρή, η οποία «με μια ισχυρή κυβέρνηση της Τουρκίας απέναντι, θα επιδεικνύει αντανακλαστικά και θα λαμβάνει αποφάσεις και δεν θα χρειάζεται να σηκώνει το τηλέφωνο να πάρει τους Ευρωπαίους».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πάρα πολύ ισχυρή διακύβευση»

Για να καταδείξει την σπουδαιότητα του διακυβεύματος την επόμενη μέρα να έχει η χώρα μια αυτοδύναμη ισχυρή κυβέρνηση, εξήγησε ότι στην μηχανική του εκλογικού νόμου δεν έχει σημασία η διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα, αλλά το ποσοστό που λαμβάνει το πρώτο κόμμα, οπότε η κατανομή των εδρών σε σχέση με την αυτοδυναμία, θα γίνει από το ποσοστό που θα λάβει το πρώτο κόμμα και άρα κάθε ψήφος η οποία δεν πηγαίνει στο πρώτο κόμμα, ουσιαστικά στερεί έδρες.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε μια πάρα πολύ ισχυρή διακύβευση. Εγώ αισθάνομαι ότι δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα της πρώτης κάλπης καθόλου, διότι εξακολουθούν όλες οι επιφυλάξεις οι οποίες είχαν διατυπωθεί από την αντιπολίτευση. Θυμίζω ότι μέχρι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για μια προοδευτική διακυβέρνηση, την οποία αποδοκίμασε ο ελληνικός λαός και το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ μιλούσε για μία μάλλον ομιχλώδη κατάσταση με έναν άγνωστο πρωθυπουργό και με αντίρρηση σε βασικές τομές, τις οποίες επιδιώκουμε, με μια πολιτική, η οποία ήταν τουλάχιστον αμφίσημη. Εδώ έχουμε μια καθαρή εντολή να πάμε σε μεγάλες ρήξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν κινδυνεύει η αυτοδυναμία

Στο ερώτημα του Γιώργου Κουβαρά, από τί μπορεί να κινδυνεύσει η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει της επικείμενης κάλπης, ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε ότι δεν υπάρχει “διακινδύνευση” υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως παρακαταθήκη από την πρώτη κάλπη. “Ξεκινάμε με μία άδεια κάλπη. Θα είναι μια πολύ δύσκολη αναμέτρηση. Κάθε ψήφος μετράει. Εκείνο το οποίο μετράει είναι ότι οι συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων επιβάλλουν να έχουμε ένα υψηλό ποσοστό. Δεν πρόκειται οι επόμενες κάλπες θα κρίνουν την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι επόμενες εκλογές, είναι πάρα πολύ κρίσιμες για τη χώρα και θα κρίνουν την κυβέρνηση. Καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Στις επόμενες κάλπες ψηφίζουμε για πρωθυπουργό, αλλά ψηφίζουμε και για το πόσο ισχυρή θα είναι η εντολή”, είπε χαρακτηριστικά.

«Περιμέναμε σημαντική νίκη στις εκλογές, αλλά όχι με τέτοια έκταση»

Σχετικώς με το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, και απαντώντας στο κατά πόσο αποτέλεσε έκπληξη το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε ότι ναι μεν περίμενε το κυβερνών κόμμα ότι «θα έχει μια σημαντική νίκη και ότι ο λαός θα εκτιμούσε την σκληρή δουλειά η οποία έγινε και τα όσα έχει επιτελέσει με τα όσα λάθη και τις παραλείψεις του», δεν περίμενε ωστόσο την έκταση αυτής της νίκης.

«Είναι μια διαφορά πολύ σημαντική η οποία διαμορφώνει συνθήκες μιας εντολής αυτοδυναμίας από το εκλογικό σώμα και ελπίζω ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί και στην κάλπη της 25ης Ιουνίου», σημείωσε.

Αναδεικνύοντας την ανάγκη να κατακτηθεί η αυτοδυναμία, ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η Νέα Δημοκρατία ήταν πολύ σαφής και συνεπής σε αυτά τα οποία έλεγε “ότι πιστεύει στην ισχυρή κυβέρνηση” και υπογράμμισε πως η Ελλάδα, δεν είναι μια χώρα που περιβάλλεται από ανέμελους ανθρώπους, είναι μία χώρα η οποία έχει υψηλές διακυβεύσεις και πάρα πολλούς κινδύνους και για τον τον λόγο αυτό, επισήμανε την ανάγκη ειδικά σήμερα «όταν θα έχουμε απέναντί μας στην Τουρκία μια πολύ ισχυρή κυβέρνηση, με την σύνθεση που όλοι γνωρίζουμε” γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει μια ισχυρή κυβέρνηση με γρήγορα αντανακλαστικά που να παίρνει αποφάσεις και να μην χρειάζεται να παίρνει τηλέφωνο τους Ευρωπαίους».

«Αδιάφορο για τη Νέα Δημοκρατία ποιος θα είναι αντιπολίτευση»

Για το εάν έχει σημασία ποιό κόμμα θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε ότι για τν ΝΔ είναι εντελώς αδιάφορο για το ποιός θα είναι αντιπολίτευση, “το μόνο που έχει σημασία είναι να υπάρχει μια υπεύθυνη αντιπολίτευση” και επεσήμανε ότι ο ελληνικός λαός επέδειξε ένα πολύ υψηλό επίπεδο ωριμότητας αποδοκιμάζοντας μανιφέστα τα οποία ήταν διχαστικά και μισαλλόδοξα.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα