ΕπικαιρότηταΚόσμος

Φτωχότεροι κατά 95 δις δολάρια το 2022 οι Ρώσοι ολιγάρχες λόγω των κυρώσεων

Photo by telegraph.co.uk

Σχεδόν 95 δισεκατομμύρια δολάρια έχασαν οι πλουσιότεροι Ρώσοι ολιγάρχες το 2022, 330 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, λόγω των αυστηρών κυρώσεων που επιβλήθησαν από τη Δύση ως αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία.

Από τους μεγαλύτερους χαμένους της χρονιάς, είναι ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ο πρώην ιδιοκτήτης της Τσελσι, ο οποίος είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 57% στα 7,8 δις δολάρια εφέτος, σύμφωνα με το δείκτη Bloomberg Billionaires.

Ο Αμπράμοβιτς ήταν ένας από τους πρώτους ολιγάρχες που του επιβλήθησαν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασιλείου στις 10 Μαρτίου, αφού οι υπουργοί τον κατηγόρησαν ότι είχε «σαφείς διασυνδέσεις» με το καθεστώς του Πούτιν και ότι ήταν μεταξύ μιας ομάδας πλούσιων Ρώσων επιχειρηματιών που «είχαν βάψει τα χέρια τους με αίμα».

Ο Γκενάντι Τιμτσένκο, ολιγάρχης και άνθρωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι επίσης από τους δισεκατομμυριούχους που είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 48% στα 11,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης, ο Σουλεϊμάν Κερίμοφ, ένας ακόμη σύμμαχος του Ρώσου προέδρου, έχασε το 41% της περιουσίας του, πέφτοντας στα 9 δις δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη.

Κυρώσεις έχουν επιβληθεί σε 1.271 άτομα -συμπεριλαμβανομένου του Αμπράμοβιτς και του «Βασιλιά του Νικελίου» Βλαντιμίρ Ποτάνιν, του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου της Ρωσίας- σύμφωνα με την ετήσια αξιολόγηση του Γραφείου Εφαρμογής Οικονομικών Κυρώσεων της Βρετανίας.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα