ΕπικαιρότηταΚόσμος

Frontex: Η Ε.Ε. πρέπει να είναι έτοιμη για αύξηση του αριθμού των μεταναστών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια αύξηση του αριθμού μεταναστών που εισέρχονται στο ευρωπαϊκό μπλοκ, με την άφιξη πολλών ανθρώπων από τη Μέση Ανατολή μέσω της Λευκορωσίας να αναμένεται να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, δήλωσε την Παρασκευή (12/11) ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγκερί.

«Μπορούμε να δούμε από το μοντέλο μας ανάλυση κινδύνου ότι όλοι οι παράγοντες που προκάλεσαν αυτήν την κρίση εξακολουθούν να υπάρχουν και ότι η κατάσταση δεν αλλάζει, ούτε αποκλιμακώνεται…» , είπε στο Reuters σε συνέντευξή του.

Όπως εκτίμησε, «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Πρόσθεσε ότι παρόλο που η Frontex δεν έχει στείλει δυνάμεις της στο πεδίο για να υποστηρίξει την Πολωνία εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, συζητά για την κοινή χρήση πρόσθετων δορυφορικών εικόνων και την αύξηση της εναέριας επιτήρησης με τη χώρα.

Σχεδιάζει επίσης να βοηθήσει την Πολωνία να επαναπατρίσει μετανάστες στις χώρες καταγωγής τους, όπως το Ιράκ.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγγέλλει το Μινσκ ότι ενθαρρύνει χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι διαφεύγουν από μέρη του κόσμου όπου μαίνονται πόλεμοι, να προσπαθήσουν να διασχίσουν τα σύνορά της.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της Ένωσης, η ΕΕ μπορεί να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον του Μινσκ και των αεροπορικών εταιρειών που μεταφέρουν τους μετανάστες, από τη Δευτέρα.

Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας, με τον ΠΟΥ να κρούει καμπανάκι για την υγεία τους, και τη διεθνή κοινότητα να ζητεί εδώ και ημέρες -από την Πέμπτη και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ- την εκτόνωση της κρίσης βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα