ΕπικαιρότηταΠολιτική

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό από τις παρακολουθήσεις: Επιβεβαιώνεται η επισύνδεση σε Χατζηδάκη και Φλώρο

Αναζωπυρώνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τις παρακολουθήσεις, καθώς ο απόρρητος φάκελος της ΑΔΑΕ κατευθύνεται στην Ολομέλεια της Βουλής, την ώρα που ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συνάντησε το απόγευμα της Τρίτης την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για το θέμα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αντιδρά, καταλογίζοντας στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ μεροληπτική στάση υπέρ της αντιπολίτευσης και παράβαση καθήκοντος, αναφορικά με την πιστή τήρηση του νόμου για της παρακολουθήσεις.

«Ζήτησα να σας συναντήσω προκειμένου να εκφράσω την αγωνία και τον βαθύτατο προβληματισμό μου για φαινόμενα που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος. Η ελληνική δημοκρατία παραμένει κράτος» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυρία Σακελλαροπούλου.

«Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, ως εκ τούτου φρονώ ότι έχει έρθει η ώρα το πολιτικό σύστημα να αναλάβει ευθύνες του και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σακελλαροπούλου: «Σοβαρό ζήτημα» οι παρακολουθήσεις

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Ευχαριστώ για την πρωτοβουλία της συνάντησης και της ενημέρωσης, εγώ επιδιώκω επικοινωνία με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Για το θέμα των παρακολουθήσεων έχω τοποθετηθεί στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων μου».

«Είναι σοβαρό ζήτημα, το οποίο συνδέεται, άπτεται της λειτουργία θεσμών και της ποιότητας της δημοκρατίας. Όταν τοποθετήθηκα εξέφρασα πάντα με νόμιμες διαδικασίες την ανάγκη να υπάρξει διαλεύκανση» συνέχισε.

«Είμαστε κράτος δικαίου και με το θέμα κατά περίπτωση ασχολείται η ΑΔΑΕ και η Βουλή, καθώς και οι δικαστικές αρχές όπου κατά ένα μέρος έχει πάει. Το Σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν την διαδικασία άρσης του απορρήτου και της ενημέρωσης ενδιαφερομένων. Στη συγκυρία αυτή έχουμε καθήκον οι αρχές να προστατεύουν το αγαθό της εθνικής ασφαλείας, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών» είπε η Πρόεδρος της Βουλής διαλέγοντας πολύ προσεκτικά τις δηλώσεις της.

«Είναι δύσκολη στάθμιση με κόστος, αλλά αναγκαία. Η δημοκρατία μας έχει βάθος και συνέχεια και η Ελλάδα έχει εδραιωμένη θέση και αναγνώριση στην ευρωπαϊκή οικογένεια και χρέος όλων μας είναι να προστατέψουμε το πολύτιμο κεκτημένο γιατί είναι θέμα σεβασμού και στους πολίτες που σε κρίσιμες περιόδους δοκιμάστηκαν και επέδειξαν ωριμότητα και αντοχή» συνέχισε η κυριά Σακελλαροπούλου.

«Από συναντήσεις μου στο εξωτερικό αντλώ την πεποίθηση ότι έχουν προσδοκίες για τα επόμενα χρόνια για την χώρα μας που έχει να επιδείξει πολλά σε ενέργεια περιβάλλον ψηφιακές υπηρεσίες» κατέληξε.

Ο φάκελος για τις παρακολουθήσεις

Στην απόρρητη έκθεσή του, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για την Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος, δεν περιλαμβάνει ονόματα, ωστόσο παραθέτει στοιχεία που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές επιβεβαιώνουν όσα έχουν έρθει στο φως το περασμένο διάστημα.

Στην εκπομπή του MEGA, Live News, η δημοσιογράφος Χριστίνα Κοραή υποστήριξε πως από την έρευνα της ΑΔΑΕ προκύπτει πως μεταξύ των ατόμων που παρακολουθούσε η ΕΥΠ συγκαταλέγεται τόσο ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, όσο και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Πέραν τούτου, φαίνεται πως ο απόρρητος φάκελος επιβεβαιώνει το γεγονός της παρακολούθησης στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε κορυφαίες θέσεις και κάποια εξ’ αυτών με άμεση εμπλοκή στα εξοπλιστικά καθώς και στρατιωτικό-διπλωματικός σύμβουλος ο οποίος απόπεμφθηκε.

Σε μια ιδιαίτερα συμβολική δήλωση προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έξοδό του από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών όπου συναντήθηκε για δεύτερη φορά με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, έκανε την ακόλουθη δήλωση προς τους εκπροσώπους του Τύπου: «Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα δικαστές εις τας Αθήνας. Και το φως της Δημοκρατίας για ακόμα μία φορά νίκησε το σκοτάδι».

Στη Βουλή ο απόρρητος φάκελος της ΑΔΑΕ

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί πλέον δεδομένο για όλους τους πολιτικούς παράγοντες το ότι επιβεβαιώθηκαν με στοιχεία που παρακολουθήσεις υπουργών και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από την ΕΥΠ, ο Αλέξης Τσίπρας, δεν πρόκειται να αναφερθεί σήμερα, Τρίτη, δημοσίως για τα συγκεκριμένα στοιχεία που υπάρχουν.

Αντιθέτως θα το πράξει την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Αυτά ενώ σήμερα έχει προγραμματισμένη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου, στην οποία προφανώς το θέμα των υποκλοπών θα βρεθεί στο επίκεντρο.

Πυρά Οικονόμου κατά Ράμμου

Ο λευκός φάκελος με την ένδειξη «Απόρρητο» για τις παρακολουθήσεις, με τον οποίο εξήλθε από τα γραφεία της ΑΔΑΕ ο Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται και στο Μαξίμου εδώ και μερικές ώρες.

Την ίδια ώρα, αιχμές κατά του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου αφήνει με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τον οποίο κατηγορεί για «προνομιακή σχέση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ».

O κ. Οικονόμου σημειώνει πως ο κ. Ράμμος ποτέ δεν επεδίωξε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και συνεχίζει διερωτώμενος: «δεν είναι φυσιολογικό, εάν κάποιος θεωρεί ότι υπάρχει -εάν θεωρούσε ότι υπάρχει- ζήτημα συνταγματικής παραβίασης, να συμπεριλάβει ανάμεσα στους συνομιλητές του τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να τον καταστήσει κοινωνό;».

«Βαρύτερο ατόπημα του κ. Τσίπρα θα είναι, αξιοποιώντας τα παρανόμως εξαχθέντα στοιχεία που του ενεχείρισε ο κ. Ράμμος, να εμπλέξει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέδιο εξυπηρέτησης κομματικών σκοπιμοτήτων» σχολιάζει επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα