ΕπικαιρότηταΚόσμος

Φωτιά σε σχολείο του Νίγηρα, σκόρπισε τον θάνατο σε 26 παιδιά ηλικίας 5 έως 6 ετών

Τουλάχιστον 26 παιδιά, ηλικίας 5 και 6 ετών, έχασαν τη ζωή τους σήμερα σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε σχολείο της Δημοκρατίας του Νίγηρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης της Περιφέρειας, Τσαϊμπού Αμπουμπακάρ.

Τα παιδιά φοιτούσαν στο Μαραντί, στην περιοχή Pays Bas της πόλης, όπου και βρίσκεται το σχολείο.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 26 θάνατοι, 13 τραυματίες, εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά», είπε ο Περιφερειάρχης, διευκρινίζοντας ότι τα μικρά παιδιά ήταν “πρωτάκια”, μαθητές της προπαρασκευαστικής τάξης «μεταξύ 5 και 6 ετών».

«Δεν γνωρίζουμε την προέλευση της πυρκαγιάς στο σχολείο. Εχει ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια», πρόσθεσε, ανακοινώνοντας ότι από σήμερα Τρίτη, κηρύχθηκε «τριήμερο πένθος στην περιφέρεια του Μαραντί».

 Photo credit should read ZOOM DOSSO/AFP/Getty Images

Το Πρακτορείο Ειδήσεων Reuters αναφέρει ότι η φωτιά ξεκίνησε γύρω από την είσοδο του σχολείου, το οποίο έχει πληθυσμό 800 μαθητών.

Η φλόγα, που επεκτάθηκε σε 21 αίθουσες διδασκαλίας, εγκλώβισε τα παιδιά μέσα, καθώς δεν είχαν εναλλακτική οδό διαφυγής.

«Χωρίς έξοδο κινδύνου, πολλοί παγιδεύτηκαν και οι μαθητές αναγκάστηκαν να σκαρφαλώσουν στον τοίχο για να γλιτώσουν. Εκείνοι που πέθαναν ήταν ως επί το πλείστον παιδιά προσχολικής ηλικίας», ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο το στέλεχος του Διδασκαλικού Συνδικάτου, Μουνκάιλα Χαλίντου.

Η φωτιά έπιασε σε αχυροκαλύβες, αίθουσες διδασκαλίας που είναι κατασκευασμένες από άχυρο και ξύλο.

Τον Απρίλιο, 20 νήπια, ηλικίας 3,4 και 5 ετών, απανθρακώθηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε μέσα στις τάξεις τους, σε συνοικία της Νιαμέι.

Στον Νίγηρα, μια από τις πιο φτωχές χώρες στον κόσμο, οι αρχές προκειμένου να καλύψουν τις ελλείψεις σχολικών αιθουσών, χτίζουν χιλιάδες υπόστεγα, φτιαγμένα από άχυρα και ξύλα, όπου τα παιδιά κάνουν μάθημα, πολλές φορές καθισμένα στο έδαφος

Οι πυρκαγιές σε τέτοιες σχολικές αίθουσες, κατασκευασμένες με επισφαλή και πολύ εύφλεκτα υλικά είναι συχνές, αλλά σπάνια προκαλούν θύματα.

Ο πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μπαζούμ, υποσχέθηκε πρόσφατα να αντικαταστήσει αυτές τις αίθουσες με μόνιμα κτίρια.

Μετά την πυρκαγιά στην Νιαμέι, «επιστήσαμε την προσοχή των Αρχών στον κίνδυνο που ενέχουν αυτές οι αχυροκαλύβες – σχολικές αίθουσες», είπε ο Ισούφου Αρζίκα, γενικός γραμματέας της Ενωσης Δασκάλων του Νίγηρα (SNEN).

«Είναι καλύτερα να γίνονται μαθήματα κάτω από δέντρα, παρά σε αχυροκαλύβες που μετατρέπονται σε εύφλεκτους τάφους για τους μαθητές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα