ΕπικαιρότηταΠολιτική

Forbes: Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας

Ακόμα κι αν καταστεί δυνατό από την Τουρκία να αποκτήσει εκσυγχρονισμένα F16, η Ελλάδα θα διατηρήσει το τεχνολογικό πλεονέκτημά της στο Αιγαίο και την αεροπορική της υπεροχή, εκτίμησε σε άρθρο του το forbes.com, επιχειρώντας μια αποτίμηση των όσων προέκυψαν μετά την Σύνοδο της Μαδρίτης.

Αφού τονίζεται ότι για να προχωρήσει η διαδικασία απόκτησης F16 από την Τουρκία θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από το Κογκρέσο, στο άρθρο επισημαίνεται ότι στο τραπέζι υπάρχει και το αίτημα της Ελλάδας για αγορά F35.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εάν εγκριθούν και οι δύο αυτές συμφωνίες, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα εξακολουθεί να έχει τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της μεγαλύτερης αεροπορίας της Τουρκίας, αφού η χώρα μας θα διαθέτει αεροσκάφη πέμπτης γενιάς.

“Η Ελλάδα έχει ήδη εξασφαλίσει σύμβαση για την αναβάθμιση 84 F-16 σε διαμόρφωση Block 72. Η Lockheed Martin θα ολοκληρώσει αυτό το συμβόλαιο στα μέσα του 2027. Ετσι, ακόμα και εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορέσει να κερδίσει σύντομα την έγκριση του Κογκρέσου για την τουρκική συμφωνία για τα F-16, κάτι που δεν είναι εγγυημένο, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να διαθέτει 84 εκσυγχρονισμένα F-16 πριν το κάνει η Τουρκία”, αναφέρεται στο άρθρο του Forbes.

Aπό την ανάλυση του forbes.com δεν περνά απαρατήρητο ότι ήδη η χώρα μας αρχίζει να παραλαμβάνει τα 24 Dassault Rafale F3R 4,5 γενιάς, τα οποία είναι πιο προηγμένα από οποιοδήποτε αεροσκάφος στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Η ανάλυση σημειώνει τις αγωνιώδεις προσπάθειες της Τουρκίας να αποκτήσει νέας τεχνολογίας αεροσκάφη, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη αγορά Eurofighter Typhoon από το Ηνωμένο Βασίλειο. “Είτε έτσι, είτε αλλιώς, η Τουρκία θα εξακολουθεί να έχει δυσκολία να ξεπεράσει το σημαντικό τεχνολογικό πλεονέκτημα που πιθανότατα θα επιτύχει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μέχρι το 2030”, αναφέρεται στο άρθρο.

“Ακόμα και εάν η Τουρκία πάρει 120 F-16 Block 70/72 (40 ολοκαίνουργια και 80 αναβαθμισμένα), θα αντιμετωπίσουν 84 Block 72 Vipers (όλα σε υπηρεσία το αργότερο το δεύτερο εξάμηνο του 2027), 20-40 F- 35, και, τουλάχιστον, 24 Rafales. Με άλλα λόγια, όχι λιγότερα από 128 μαχητικά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με ίσες ή ανώτερες δυνατότητες από τα καλύτερα τζετ της Τουρκίας”, καταλήγει το ρεπορτάζ.

Πηγή: paron.gr

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα